Starea de sănătate a lui Teo Trandafir, diagnosticată cu pancreatită severă, se îmbunătăţeşte treptat, pacienta fiind conştientă şi putând să comunice cu familia, potrivit unui comunicat emis de Clinica AKH din Viena, unde este internată.
"În ultimele zile, echipa interdisciplinară de medici a reuşit să îmbunătăţească funcţiile organelor sale", se arată în acelaşi comunicat. "Cel mai important lucru este că pacienta ar putea fi scoasă de pe ventilare artificială şi poate respira singură", a indicat profesorul Christian Spiss.
"Însă trebuie să fim foarte precauţi, se pare că am reuşit să stabilizăm procesul inflamator care a afectat pancreasul, dar pot apărea numeroase complicaţii pe parcurs", a adăugat profesorul Michael Gnant. "Pacienta este într-o stare stabilă acceptabilă, în secţia de terapie intensivă, este conştientă şi poate să comunice cu membrii familiei sale", potrivit aceluiaşi comunicat.
Teo Trandafir a fost supusă, pe 24 februarie, unei intervenţii chirurgicale majore, în urma complicaţiilor provocate de pancreatită şi a unei infecţii abdominale, anunţa atunci Clinica AKH din Viena, într-un comunicat de presă. Părţile necrozate ale pancreasului au fost înlăturate şi s-a efectuat drenaj extensiv şi lavaj al cavităţii abdominale, precizau medicii de la Clinica AKH. Medicii care au operat-o pe Teo Trandafir mai spuneau că intervenţia a fost un "succes" şi adăugau că aceasta va rămâne sub observaţie în zilele următoare, la Terapie Intensivă.
Intervenţia chirurgicală a fost efectuată după ce medicii austrieci anunţau, la începutul lunii februarie, că Teo Trandafir a fost supusă unei proceduri endoscopice, se recuperează bine şi ar putea reveni în ţară "curând". Ulterior, însă, externarea ei a fost amânată, din cauza unei complicaţii septice.
Pe 28 februarie, reprezentanţii Clinicii AKH din Viena au anunţat că Teo Trandafir se recuperează după intervenţia chirurgicală la care a fost supusă, funcţiile vitale erau stabile, iar starea ei se îmbunătăţea constant. Ei se declarau optimişti şi spuneau că speră că în aproximativ o săptămână aceasta va respira fără ajutorul aparatelor. Totodată, şeful echipei medicale interdisciplinare care se ocupă de cazul lui Teo Trandafir, profesorul Michael Gnant, afirma în comunicat că se fac "progrese zilnice".
La rândul său, profesorul Spiss, specialist anestezist, afirma că următorul pas în cazul lui Teo Trandafir va fi restabilirea funcţiei respiratorii proprii şi, implicit, deconectarea ei de la aparatele cu ajutorul cărora în prezent Teo Trandafir respiră. Potrivit specialistului anestezist, în această fază se va ajunge "în următoarea săptămână".
Însă pe 3 martie, medicii austrieci anunţau că Teo Trandafir se luptă cu o pancreatită severă necrozată, care, deşi nu reprezintă o ameninţare imediată pentru viaţa ei, este o maladie care poate fi mortală şi care are o evoluţie imprevizibilă. "(Teo Trandafir, n.r.) se află sub tratament intensiv şi are nevoie de o îngrijire interdisciplinară optimă. Se află sub anestezie generală şi nu poate comunica. Va rămâne astfel în viitorul apropiat. Pentru a-i proteja viaţa privată, s-a decis ca din acest moment să se publice săptămânal un singur comunicat despre starea ei de sănătate", se anunţa în comunicatul din 3 martie.
Teo Trandafir a fost transportată, în 11 ianuarie, cu un avion privat, la Clinica AKH din Viena, după şase zile de internare la Spitalul Elias, cu diagnosticul de pancreatită acută de severitate medie.
Ea a fost internată la Terapie Intensivă în clinica din Viena, iar echipa medicală a optat iniţial pentru tratament, şi nu pentru intervenţie chirurgicală.