O listă spectaculoasă de invitaţi, un meniu vegetarian, ce a cuprins plante provenind din grădina de zarzavaturi prezidenţială, artişti celebri şi o ţinută strălucitoare a primei doamne a SUA au marcat primul dineu oficial organizat de soţii Obama la Casa Albă, în onoarea premierului indian.
Potrivit AFP, vizita premierului indian Manmohan Singh şi organizarea acestui dineu special la Casa Albă au creat mare agitaţie, marţi, la Washington.
Pentru prima recepţie oficială în onoarea unui şef de stat organizată după instalarea la Casa Albă, cuplul prezidenţial american a preferat să apeleze la o variantă de ceremonie marcată prin grandoare, instalând un imens cort pe peluza sudică a reşedinţei, care putea adăposti aproape 400 de invitaţi. Sala pentru dineuri oficiale a reşedinţei prezidenţiale are o capacitate de cel mult 140 de persoane.
"Acest dineu va deveni un punct de referinţă pentru viitoarele dineuri organizate de şefii statelor şi pentru ceremoniile oficiale", a declarat pentru postul ABC Anita McBride, fosta intendentă adjunctă a Casei Albe în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, adăugând că preşedintele Obama a avut ocazia de a-şi pune amprenta asupra tradiţiei de la Casa Albă, aceea de a-i primi cu mare pompă pe şefii statelor străine.
George W. Bush, predecesorul lui Barack Obama, a organizat doar şase dineuri oficiale în cei opt ani de mandat. În schimb, Bill Clinton a organizat 29.
Potrivit listei de invitaţi, publicată cu puţin timp înainte de începerea dineului, secretarul de stat Hillary Clinton era aşteptată să sosească, însă neînsoţită de soţul ei, Bill Clinton. Fostul preşedinte american a organizat, la rândul lui, în anul 2000, un dineu oficial spectaculos pentru premierul indian din epocă, Atal Bihari Vajpayee, la care au participat 700 de persoane.
Secretarul Trezoreriei Timothy Geithner şi colegul său de la Departamentul Energiei, laureatul premiului Nobel pentru fizică Steven Chu, s-au aflat şi ei pe lista invitaţilor.
Pe această listă s-au mai aflat primarul New York-ului, miliardarul Michael Bloomberg, cineastul Steven Spielberg şi jurnalistul CNN de origine indiană Sanjay Gupta.
Programul artistic a constat într-un amestec de stiluri muzicale tipic americane şi indiene, printre artiştii de marcă invitaţi să susţină recitaluri aflându-se cântăreaţa Jennifer Hudson şi muzicianul de jazz Kurt Elling, dar şi compozitorul indian de muzică de film A. R. Rahman, creatorul coloanei sonore a filmului "Vagabondul milionar", recompensat cu opt premii Oscar în 2009.
Responsabilitatea meniului a fost încredinţată unui star în plină ascensiune în arta culinară, tânărul maestru bucătar Marcus Samuelson, angajat al restaurantului new-yorkez Aquavit, specializat în bucătăria scandinavă. Acest maestru bucătar, născut în Etiopia, crescut în Suedia şi instruit, printre altele, în Franţa, la şcoala maestrului francez Georges Blanc din Lyon, a alcătuit un meniu vegetarian, pe gustul premierului indian şi al soţiei acestuia, Gursharan Kaur.
În mod contrar tradiţiei, premierul indian nu va fi găzduit la reşedinţa Blair, amplasată chiar în faţa Casei Albe, unde sunt primiţi, de regulă, şefii de state, ci la Willard Hotel, unul dintre cele mai vechi hoteluri de lux din capitala americană.
Meniul dineului a cuprins salată de vinete, legume provenind din grădina de zarzavaturi de la Casa Albă, tragopogon (barba caprei) caramelizat, sos chutney pe bază de tomate şi curry de creveţi. Vinurile, Sauvignon Blanc şi Riesling, sunt de provenienţă americană.
"Avem o grădină minunată la Casa Albă şi am folosit câteva dintre plantele de aici pentru acest dineu", a declarat Michelle Obama. Perele din tarta de fructe au fost umplute cu miere provenind din stupii administraţiei prezidenţiale.
Stilistul american de origine indiană Naeem Khan a asigurat toaleta primei doamne a Statelor Unite pentru acest eveniment.