Dependenţa de medicamente şi rolul medicilor care i-au prescris reţete lui Michael Jackson se află în centrul anchetei întreprinsă de poliţia americană, la două săptămâni de la moartea starului, în condiţiile în care cauza decesului şi locul înmormântării au rămas necunoscute, relatează AFP.
În opinia lui Conrad Murray, ultimul medic personal al lui Michael Jackson, care a negat că i-ar fi administrat acestuia un anestezic puternic, poliţia americană ar fi început să îl ancheteze miercuri pe dermatologul artistului.
Arnold Klein, dermatologul starului american, interogat de posturile de televiziune ABC şi CNN, a negat că i-ar fi prescris cântăreţului medicamente puternice din clasa analgezicelor şi sedativelor.
"Nu i-am dat această porcărie de medicament despre care se vorbeşte în presă. Cum aş putea să îi prescriu Diprivan (un sedativ folosit în anestezie - n.r.) dacă nici măcar nu ştiu cum să folosesc acest medicament?", a declarat dermatologul starului. Totodată, el i-a calificat drept "criminali" pe medicii care au emis reţeta prin care îi recomandau "Regelui muzicii pop" astfel de medicamente.
Publicaţia Los Angeles Times susţine că poliţia americană anchetează în prezent cinci medici care i-au prescris diverse medicamente lui Michael Jackson, analizând cu mare atenţie reţetele emise de aceştia.
Potrivit CNN, familia Jackson era la curent cu dependenţa starului, mai mulţi membri ai săi, în special Janet Jackson, încercând să "îl salveze" în 2007, fără a avea succes.
Surse apropiate anchetatorilor americani, citate de ABC şi CNN, spun că trupul lui Michael Jackson prezenta urme de înţepături în momentul morţii sale, pe 25 iunie. Aceste informaţii întăresc speculaţiile asupra rolului pe care ar fi putut să îl aibă în moartea starului administrarea unor sedative puternice. Urmele de pe corp "ar putea fi dovada unui consum regulat de medicamente pe cale intravenoasă, precum Diprivan", au declarat sursele citate.
Diprivan (numele sub care este comercializat medicamentul Propofol) este un anestezic extrem de puternic, ce poate fi utilizat doar de personalul medical. Potrivit presei americane, mai multe flacoane de Diprivan au fost descoperite în reşedinţa starului după moartea acestuia. De altfel, Cherilyn Lee, o fostă infirmieră, a declarat că starul american şi apropiaţii săi au forţat-o să îi obţină Diprivan, în ultimele luni de viaţă ale lui Michael Jackson.
Rezultatele testelor toxicologice ale primei autopsii a cântăreţului vor fi cunoscute peste câteva săptămâni. Nici o informaţie nu a fost făcută publică despre cea de-a doua autopsie, solicitată de familia Jackson.
Certificatul de deces, eliberat marţi de oficialităţile din Los Angeles, nu precizează cauza morţii celebrului cântăreţ. Miercuri, misterul plana încă asupra locului în care Michael Jackson va fi îngropat, în condiţiile în care, la sfârşitul ceremoniei publice de la Staples Center, elicopterele posturilor TV au pierdut urma dricului în care se afla sicriul starului.
Nici poliţia americană, nici angajaţii cimitirului Forest Lawn, menţionat în certificatul de deces ca fiind "locaţia temporară" pentru păstrarea trupului neînsufleţit, nu au făcut niciun fel de comentarii despre locul înmormântării starului. Cu toate acestea, mai multe surse fac referire la o posibilă incinerare a trupului neînsufleţit al lui Michael Jackson, în urma căreia cenuşa acestuia ar putea fi împrăştiată deasupra fermei Neverland din California.