În "Angels & Demons", personajului Rober Langdon îi dă viaţă tot actorul Tom Hanks, regia filmului find asigurată de Ron Howard. Premiera filmului va avea loc luni, la Roma, într-un cinematograf aflat la doar doi kilometri distanţă de Vatican.
În noul film, Langdon este recrutat de Vatican după ce Suveranul Pontif moare şi cei patru cardinali favoriţi la preluarea Sfântului Scaun sunt răpiţi. Langdon are misiunea de a descifra o serie de indicii aflate peste tot la Vatican, acestea având legătură cu o societate secretă, Illuminati.
"El nu este persoana în care Vaticanul să aibă încredere, ci este persoana de care Vaticanul are nevoie", spune regizorul Ron Howard, în notele de producţie pentru film.
Ewan McGregor apare în rolul "Camerlengo", şambelanul care dirijează afacerile de la Vatican în perioada cuprinsă între moartea unui papă şi alegerea succesorului său. "El se vede pe sine ca pe un om dispus să facă orice pentru a salva Biserica de Illuminati şi de ceea ce reprezintă membrii organizaţiei oculte", spune McGregor.
Filmul va fi lansat în cinematografele din Statele Unite pe 15 mai.
Până acum, "Angels & Demons" a reuşit să evite criticile de tipul celor pe care autorităţile bisericeşti de la Vatican le-au formulat faţă de filmul "Codul lui Da Vinci" în 2005 şi 2006 sau de "The Golden Compass" cu Nicole Kidman şi Daniel Craig, în 2007.
"Dramatizarea problemei generează involuntar publicitate pentru «Angels & Demons»", a declarat arhiepiscopul Velasio De Paolis, într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Stampa. "Fiţi atenţi să nu le faceţi jocul", a avertizat el.
"Codul lui Da Vinci" - cartea şi filmul - au suscitat nemulţumirea Vaticanului
"Codul lui Da Vinci" - cartea şi filmul - au suscitat nemulţumirea Vaticanului şi a catolicilor prin sugestia că Isus ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena şi ar fi avut copii, o linie de sânge regală asupra căreia oficialii bisericii ar fi păstrat secretul timp de secole. Nemulţumirea a venit şi din faptul că la baza religiei creştine se află convingerile potrivit cărora Isus nu ar fi fost niciodată căsătorit, a fost crucificat şi a înviat din morţi.
În pofida controverselor şi a valului de critici suscitate la festivalul de film de la Cannes, unde a fost lansat, filmul "Codul lui Da Vinci" a avut încasări de peste 750 de milioane de dolari în întreaga lume, ceea ce a susţinut teoria potrivit căreia orice fel de publicitate este benefică.
Pe de altă parte, arhidioceza Roma a refuzat să acorde echipei filmului "Angels & Demons" dreptul de a filma în interiorul bisericilor monument istoric, obligând astfel producătorii să recreeze aceste clădiri pe platourile din Los Angeles.
În Statele Unite, Bill Donahue, preşedinte al Catholic League for Religious and Civil Rights, i-a acuzat atât pe scriitorul Dan Brown, cât şi pe regizorul Ron Howard că "mânjesc Biserica Catolică cu poveşti inventate".
Ron Howard a reacţionat spunând că nici el şi nici filmul pe care îl regizează nu sunt împotriva catolicismului. "Ca să generez puţină controversă, consider că majoritatea catolicilor, inclusiv majoritatea ierarhilor Bisericii, vor gusta filmul pentru ceea ce este: un mister intrigant, care se derulează în decorul frumos şi inspiraţional al Romei", a precizat Howard, într-un material publicat pe site-ul The Huffington Post.