Actorii americani Brad Pitt şi Angelina Jolie au intrat într-un club exclusivist al galei premiilor Oscar, ei fiind cel de-al şaptelea cuplu din istorie în care ambii parteneri sunt nominalizaţi pentru cel mai bun rol principal la aceeaşi ediţie, informează AFP.
În timp ce toată lumea se aşteaptă ca Angelina Jolie şi Brad Pitt să readucă strălucirea la Hollywood, pe covorul roşu, criticii susţin că este foarte posibil ca cei doi să plece de la ceremonie fără să fi câştigat vreun trofeu.
Pitt, în vârstă de 45 de ani, este nominalizat la categoria "cel mai bun actor în rol principal", pentru "Strania poveste a lui Benjamin Button", de David Fincher, unde interpretează rolul unui bărbat care se naşte bătrân, dar care întinereşte pe zi ce trece.
Partenera lui de viaţă, Angelina Jolie, în vârstă de 33 de ani, este nominalizată pentru interpretarea unei mame disperate să îşi regăsească copilul răpit, în drama "Schimbul", de Clint Eastwood.
Specialiştii spun că este pentru prima oară în ultimii 42 de ani când un cuplu participă la gala premiilor Oscar concurând la categoriile principale de interpretare. Precedentul cuplu a fost cel format din Richard Burton şi Elizabeth Taylor, în 1966, când au fost nominalizaţi pentru prestaţiile lor din filmul "Cui i-e frică de Virginia Woolf?". Nici unul dintre cei doi nu a primit premiul Oscar în acel an.
Cu trei ani mai devreme, cuplul britanic format din Rex Harrison şi soţia lui, Rachel Roberts, a fost nominalizat la Oscar - el pentru rolul din "Cleopatra", ea pentru rolul din "Viaţă sportivă" -, dar, la fel ca Burton şi Taylor, nici ei nu au primit mult râvnitul trofeu.
Într-un mod similar, soţii Elsa Lanchester şi Charles Laughton, nominalizaţi, în 1958, pentru rolurile din filmul "Witness for the Prosecution/Martorul acuzării", regizat de Billy Wilder, au fost "ignoraţi" de juriul Academiei de film americane.
Unul dintre puţinele cupluri care au avut succes la gala Oscarurilor a fost cel format din Frank Sinatra şi Ava Gardner. Sinatra a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, în 1954, pentru prestaţia din "De aici în eternitate". În timp ce Sinatra sărbătorea victoria, Gardner, nominalizată pentru rolul din filmul "Aventură în junglă", a pierdut în faţa lui Audrey Hepburn, care a obţinut atunci primul ei Oscar, pentru "Vacanţă la Roma".
În 1940, Laurence Olivier şi Vivien Leigh s-au căsătorit, la câteva luni după gala Oscarurilor. Leigh obţinuse premiul Oscar pentru rolul din "Pe aripile vântului", iar Olivier reuşise să câştige atenţia publicului american graţie rolului din "La răscruce de vânturi". Olivier a trebuit, însă, să mai aştepte până să primească premiul Oscar, deoarece, în acel an, câştigătorul a fost Robert Donat, pentru "Adio, domnule Chips!".
Primul cuplu nominalizat la Oscar la categoriile principale de interpretare a fost cel format de Alfred Lunt şi Lynn Fontanne, în 1931, pentru filmul "The Guardsman". Amândoi s-au întors, însă, acasă cu mâinile goale.