Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 210 (5417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Paşi în pregătirea unui nou an şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începutul unui nou an şcolar necesită o serie de pregătiri specifice. O planificare corectă a acestora face mai uşoară munca părinţilor. În ceea ce priveşte cumpărăturile, listele sunt de mare ajutor (rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte). Partea mai grea o reprezintă pregătirea fizică şi psihică a copilului.

Pregătirile sunt diferite în funcţie de copil, de vârstă, de clasă, de cerinţele particulare ale şcolii. Unii copii aşteaptă cu nerăbdare şcoala, alţii nu sunt prea fericiţi la gândul că încep sau reîncep un nou an şcolar.

 

Rechizitele

Rechizitele şcolare sunt indispensabile, dar achiziţionarea lor reprezintă de multe ori o provocare pentru părinţi. Pentru cei care au primit deja o listă de rechizite rămâne doar plăcerea de a le alege (după preţ, calitate, aspect, dorinţa copilului etc.). Pentru ceilalţi există riscul să achiziţioneze rechizite inutile, insuficiente sau în surplus. Ideea de a te prezenţa la o librărie cu cerinţă “daţi-mi ce trebuie pentru clasa ...”, nu este cea mai inspirată, deoarece fiecare cadru didactic are propriul lui stil, deci nevoia de materiale diferă (mai ales la clasele mici). În lipsa unei discuţii prealabile cu cadrele didactice, părinţii s-ar putea orienta spre acele lucruri care sunt necesare oricum: ghiozdan, penar echipat, câteva caiete şi învelitorile lor (e destul de greu să găseşti învelitoarea potrivită fiecărui caiet). Restul rechizitelor ţin de cerinţele diferite ale fiecărui cadru didactic: unii folosesc la desen bloc mare/mic, alţii caiet de desen, unii folosesc acuarelă, alţii tuburi de guaşe sau tempera, la unele discipline li se cer caiete mari, groase sau cu un anumit tip de liniatură, la altele foi îndosariate etc. Copertele cărţilor trebuie achiziţionate numai după ce se cunoaşte formatul lor.

Înainte de începerea cumpărăturilor se poate face un inventar al rechizitelor existente.

 

Programul

Readaptarea la ritmul şcolar necesită şi o revizuire a programului. Trecerea bruscă de la programul de vacanţă la cel de şcoală nu este benefică. Copilul trebuie să înceapă să-şi respecte ora de culcare, orele de masă şi de ce nu un program asemănător celui din timpul şcolii. Orele de joacă pot fi îmbinate cu activităţi de studiu: lectură, revizuirea cunoştinţelor la diferite materii, temele de vacanţă, pregătirea biroului etc.

 

Din sfera lui “nu e bine ...”

- nu e bine să “stresezi” copilul ore în şir cu temele de vacanţă

Dacă acestea nu au fost abordate treptat (sau dacă volumul lor a fost de neacoperit), “chinul” din ultimele zile obosesc şi dezgustă copilul. N-aş vrea să intrăm în detalii de tipul: copilul adoarme pe caiet, mama rezolva, bunica dictează, o vecină sau o prietenă cadru didactic se implică ... şi totul pentru că în prima zi de şcoală tema să fie completă. Subiectul temelor de vacanţă este un subiect în sine, destul de controversat.

-  nu e bine să neglijezi discuţiile privind noul an şcolar, dar nici nu e cazul că acestea să devină interminabile

Discuţiile pozitive, planificările, stabilirea obiectivelor, motivarea sunt benefice. Copilul trebuie să-şi cunoască îndatoririle şi să ştie că se poate baza pe sprijinul părinţilor. Comunicarea eficientă cu copilul îl ajută să găsească soluţii şi să depăşească multe obstacole. Încurajarea este esenţială, în timp ce criticile şi ameninţările nu-şi au locul. Pot să-i fie amintite bunele maniere, importanţa interacţiunii cu ceilalţi copii ...

 

Din sfera lui “este bine”

-        este bine să implicăm copilul în toate pregătirile pentru noul an şcolar

-        este bine să ascultăm şi părerile lui şi să punem în aplicare ideile bune şi posibile

-        este bine să-i apreciem eforturile şi rezultatele

-        este bine să înceapă şcoala încrezător, liniştit, odihnit şi cu voie bună

Mult succes în noul an şcolar!

www.problemele-copilului-meu.ro   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paşi în pregătirea unui nou an şcolar.
 Vizualizări articol: 12083 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paşi în pregătirea unui nou an şcolar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei