Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 22 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 16 (5223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reuşita şcolară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Raportul dintre rezultatele proiectate de documentele şcolare şi rezultatele obţinute de elev în activitatea de instruire şi educare, alături de cel dintre posibilităţi şi realizări reprezintă randamentul şcolar.

El exprimă performanţele obţinute de elev, reuşita sau nereuşita lui şcolară, vizează cantitatea şi calitatea pregătirii teoretice şi practice a elevilor. Măsurarea cantităţii cunoştinţelor dobândite se realizează prin evaluări la nivelul copilului, al clasei, al şcolii sau la nivel naţional, prin probe orale şi scrise.

Reuşita este influenţată de o mulţime de factori interni şi externi ai copilului. Este bine ca aceştia să fie cunoscuţi pentru a urmări creşterea eficienţei şi a performanţelor în activitatea de învăţare.

Factorii reuşitei şcolare:

1) familiali: interesul pentru pregătirea copilului, relaţiile de înţelegere, respect şi cooperare, manifestările de dragoste şi afecţiune, asigurarea condiţiilor optime de viaţă şi studiu

2) personali: echilibrul fiziologic, particularităţile analizatorilor, buna funcţionare a sistemului nervos, starea generală de sănătate

3) pedagogici: buna organizare a procesului instructiv-educativ, selectarea corectă a materialului predat, strategii didactice optimizatoare, buna funcţionare a clasei ca grup social, relaţiile profesori-elevi

4) psihologici: personalitatea elevului (atitudini, interese, motivaţii), dezvoltarea corespunzătoare a proceselor psihice, forţa emoţiilor

Reuşita şcolară atrage satisfacţia şcolară, o stare afectivă pozitivă (mulţumire, încredere, bucurie, confort psihic).

La polul opus se află eşecul şcolar. Acesta poate fi de scurtă durată, declanşat de o anumită situaţie conflictuală, sau de durată (în acest caz este indicat un consult de specialitate pentru a putea înţelege şi ajuta copilul).

Nerealizarea sarcinilor şcolare poate fi influenţată de factorii variaţi: nivelul scăzut al aspiraţiilor şi aşteptărilor, intensitate redusă a voinţei de a face faţă obstacolelor, absenţa deprinderilor de muncă sistematică, deficienţe la nivelul operaţiilor logic-abstracte, teamă, repulsie, dezinteres, autoaprecierea negativă, neîncrederea în propriile capacităţi etc.

Cauzele eşecului şcolar trebuie descoperite şi analizate (atât cele care ţin de elev, cât şi cele care ţin de şcoală, mediu, familie) pentru a putea ajuta copilul să se cunoască şi să depăşească provocările. Este important să fie depistate la timp eventualele probleme de sănătate, să fie cultivată încrederea, să existe o colaborare reală între copil, şcoala şi familie.

Să nu uităm că efectele satisfacţiei şcolare sunt stimulatorii şi influenţează în sens pozitiv întregul comportament al copilului!

 

www.problemele-copilului-meu.ro 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reuşita şcolară.
 Vizualizări articol: 2606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reuşita şcolară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei