Sărbătorile de iarnă s-au încheiat. Fiecare se întoarce la munca lui, continuă ceea ce a început sau demarează proiecte noi.
Copiii percep diferit de adulţi încheierea sărbătorilor de iarnă. Au beneficiat de mai mult timp alături de părinţii lor, de mai multă atenţie din partea acestora. Revin perioadele ocupate cu serviciul şi grijile cotidiene ale adulţilor.
După agitaţia sărbătorilor care a inclus momente minunate şi distractive pentru copil, acesta are nevoie de sprijin pentru „revenirea” la programul anterior. Are nevoie de relaxare înainte de a reîncepe grădiniţa sau şcoala.
Sărbătorile marchează puternic copiii, întreaga activitate a familiilor este foarte solicitantă pentru ei. Putem vorbi chiar de un stres susţinut:
- întâlniri, vizite, primirea oaspeţilor
- perturbarea programului de somn şi odihnă
- perturbarea programului de masă şi abuzul de dulciuri
- excesul de cadouri etc.
După sărbători copiii încearcă să menţină atmosferă şi „beneficiile” de care au avut parte, de aceea este nevoie de intervenţia calmă dar hotărâtă a părinţilor. Copiii trebuie ajutaţi să depăşească lent perioada în care au fost copleşiţi de evenimente.
Analizând realist tabloul din perioada sărbătorilor putem constata că micuţul e puţin mai agitat şi chiar alintat. Rudele şi prietenii au făcut exces de generozitate, părinţii au lăsat mai slab nivelul cerinţelor şi supravegherea îndeplinirii acestora.
Copilul trebuie să reintre în programul lui şi să respecte regulile stabilite de fiecare familie. Joaca şi ieşirile în aer liber sunt benefice. Îl ajută să se distanţeze de televizor, de canapeaua de pe care a contemplat bradul, îi echilibrează pofta de mâncare şi încurajează respectarea meselor principale, reglează somnul şi capacitatea de odihnă. Activităţile amuzante şi antrenante de familie îl ajută să depăşească eventualele nemulţumiri şi „gelozii” (între fraţi, prieteni, unul dintre părinţi etc.).
Atitudinea pozitivă şi optimistă este binevenită în această perioadă, în timp ce fraze tip de genul „Gata cu sărbătorile” ... nu fac decât să creeze frustrări.
În funcţie de vârsta copiilor şi de nevoile acestora fiecare familie găsește modalităţile cele mai bune de reintegrare în programul obişnuit. Nu există o „reţeta” comună, deşi aşteptările părinţilor privind copiii lor, nu diferă prea mult. Cine nu îşi doreşte un copil sănătos, odihnit, fericit, cuminte, liniștit?
Părinţii sunt cei care sprijină copilul, de aceea trecerea de la perioada „festivă” la perioada „cotidiană” necesită implicarea lor.
www.problemele-copilului-meu.ro