Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 27 nov 2012 - Anul XVII, nr. 278 (5183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Elev bun” vs. „Elev slab”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tendinţa cadrelor didactice şi a unor părinţi este de a cataloga copilul ca „elev bun” sau „elev slab”.

Această „eticheta” este atribuită în special după reuşita sau nereuşita şcolară.

Luând de „bun” un elev, acesta se poate ambiţiona să-şi menţină poziţia, sau poate specula acest lucru, mai ales dacă i se repetă sub formă de apreciere a persoanei şi nu ca apreciere a activităţilor evaluate.

Ţinând cont că şcoala se adresează aproape în exclusivitate inteligenţei cognitive, iar în viaţa adultă, în adaptarea şcolară, în performanţele profesionale această inteligenţă luată singular nu creează rezultate remarcabile, rolul tău ca părinte este să te opui ca mintea copilului să conştientizeze ideea că este „slab”.

Încurajează-l întotdeauna, fii alături de el şi transmite-i verbal şi nu numai, că ai încredere în el. Având suportul tău se va dezvolta corect îşi va găsi direcţia în viaţă. 

Prin natura ei şcoala caută greşelile. Numărul acestora stabileşte nota. În funcţie de mulţi factori nota poate fi subiectivă. Chiar dacă este obiectivă în măsurarea unei activităţi este posibil să fie subiectivă pe ansamblu.

Dacă copilul ia o notă medie sau mică, nu înseamnă neapărat că este „slab”, dar împreună cu celelalte note va scădea „valoarea” prin care este ierarhizat copilul. Oare ne putem permite să-l catalogăm „bun” sau „slab”? 

Am putea să luăm în calcul şi încrederea copilului căruia îi tot spunem că este „slab”? Ce aşteptări am putea avea dacă ne gândim la încrederea lui în el şi la dorinţă lui de afirmare?

Ca părinte nu cred că ar trebui exagerata reacţia în faţă notelor. Este un subiect delicat, pentru că nici nu doreşti să declanşezi indiferenţă. Comunicarea cu copilul poate fi soluţia. „Am luat un 7 la...” „Ce s-a întâmplat?... „Ştiu că poţi mai mult!”, „Ce soluţie vezi?”, „Data viitoare vei fi mai atent”, „Poţi repeta verbul şi rezolvi problema” ... 

Copilul iese din şcoală cu o formare intelectuală şi nu cu amănuntele examinate şi notate oră de oră. Multe din aceste lucruri le va uita, dar nu va uita că l-ai încurajat, că ai avut încredere în el, că l-ai susţinut şi te-a simţit aproape. 

În societate există oameni realizaţi în diferite domenii care nu au excelat în activitatea şcolară. Trebuie să recunoaştem că şcoala aduce în mintea copilului o mulţime de noţiuni şi concepte, care luate singular nu vor reprezenta un aport deosebit în realizarea lui ca om. Doar ansamblul acestor cunoştinţe contribuie la dezvoltarea generală şi creează deprinderi utile.

Atâta timp cât şcoală este axată în mare parte pe direcţia cognitivă, iar ca metodă de învăţare solicită la maxim memorarea, creează lipsuri în partea emoţională, în cele de comunicare, de relaţionare şi interrelaţionare, elemente esenţiale în succesul uman.

În general „etichetarea” constantă nu este bună nici atunci când este pozitivă şi cu atât mai mult când este negativă. 

 

www.problemele-copilului-meu.ro 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Elev bun” vs. „Elev slab”.
 Vizualizări articol: 2270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Elev bun” vs. „Elev slab”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei