Specialiștii de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au transmis un set de recomandări pentru turiști și populația din zonele montane, în caz de mușcătură de viperă, în contextul unei astfel de situații înregistrate marți la Voroneț.
Spitalul din Suceava dispune de serul antiviperin, care este antidotul specific, însă până când acesta ajunge cu echipajul medical la pacient medicii suceveni transmit ce reguli trebuie urmate pentru limitarea daunelor.
În cazul mușcăturii de viperă trebuie apelat imediat numărul unic de urgență 112. Pacientul se menține calm, în poziție culcată, cu mâna sau piciorul mușcat imobilizat astfel încât să fie sub nivelul inimii. Bijuteriile sau hainele strâmte din zona afectată trebuie îndepărtate și se notează ora mușcăturii și, dacă este posibil, se descrie aspectul șarpelui.
Lucrurile care nu trebuie făcute sunt la fel de importante: nu tăiați rana, nu încercați să sorbiți veninul, nu aplicați gheață sau garou, nu administrați alcool sau calmante, nu lăsați victima să meargă singură sau să facă efort.
Dacă vedeți șarpele, nu încercați să-l capturați.
Simptomele mușcăturii de viperă sunt următoarele: durere bruscă și intensă la locul mușcăturii, două urme punctiforme ale colților; umflătură locală, cu extindere rapidă; înroșirea și învinețirea zonei; greață, vărsături, transpirații reci, amețeală. În cazurile grave, apar dificultăți respiratorii și tulburări cardiace.
Încălzirea vremii încurajează drumețiile în zonele montane și în pădure, astfel că medicii recomandă evitarea zonelor cu vegetație deasă și pietre expuse la soare, purtarea bocancilor și a pantalonilor lungi, evitarea introducerii mâinilor în scorburi sau sub pietre.
Doctorii susțin că vipera, specie protejată în România, nu atacă decât dacă este amenințată, călcată sau surprinsă în mod accidental.