Procesul pentru fapte de corupție în care Vasile Rîmbu, primarul municipiului Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava s-a încheiat.
La termenul de miercuri, 23 aprilie, avocații și-au susținut pledoariile finale, iar completul de la Curtea de Apel Suceava, care analizează apelul depus de primar, a decis că va da o soluție în ziua de miercuri, 30 aprilie.
Acesta va fi și verdictul final, iar o eventuală decizie de condamnare cu suspendare sau executare va însemna că Vasile Rîmbu își va pierde postul de primar și vom avea alegeri anticipate.
Există și varianta ca Vasile Rîmbu să își păstreze fotoliul de primar dacă va fi achitat de judecători sau dacă aceștia vor menține soluția de la Tribunalul Suceava, care a aplicat o condamnare de 1 an și 4 luni cu amânarea aplicării pedepsei, ceea ce înseamnă că nu are niciun fel de consecințe juridice sau de ordin administrativ.
Prin soluția de condamnare de la Tribunalul Suceava, Vasile Rîmbu a mai fost obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Suceava, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Actualul edil a fost trimis în judecată pentru fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era manager al Spitalului Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
În acest dosar mai este judecată și Dana Mihaela Mamciuc, șefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava la acea dată, în primăvara lui 2020.
Ea a fost condamnată tot la 1 an și 4 luni cu amânarea aplicării pedepsei, iar apelul s-a judecat la același termen de miercuri, 23 aprilie.
· Care sunt acuzațiile care i se aduc lui Vasile Rîmbu
Succint, Rîmbu este acuzat că a încercat să obțină informații nepublice din ancheta deschisă la acea dată deja de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în dosarul privind infectările masive cu Covid, în Spitalul Județean, la debutul pandemiei.
În martie 2022, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Dosarul viza modul în care conducerea spitalului a gestionat pandemia, sub acuzația că din cauza nerespectării regulilor de prevenire s-a ajuns la extinderea masivă a virusului în spital și în comunitate.
Fostul manager ar fi contactat-o pe jurista spitalului prin intermediari și ar fi cerut date din documentele prin care anchetatorii solicitau informații.
Au fost înregistrate mai multe convorbiri telefonice dintre jurista de la spital și fiica lui Vasile Rîmbu, interceptări care sunt acum și în dosar.
Prima dintre ele avea acces la solicitările formulate de procurori către Spitalul Județean Suceava.
Potrivit datelor transmise oficial de DNA, Vasile Rîmbu, ”la data faptei manager suspendat al Spitalului Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.
Dana Mihaela Mamciuc, șefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava la acea dată, în primăvara lui 2020, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.