Hoții care ar fi furat o sumă uriașă de bani din casa unui notar public de la Milișăuți mai stau o lună de zile după gratii.
Un complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava a respins contestațiile depuse de Adrian-Gheorghe Buzic, în vârstă de 35 de ani, și Ștefan-Sorin Farcaș, în vârstă de 36 de ani, ambii din Rădăuți.
Înainte de Paște, Tribunalul Suceava a prelungit cu 30 de zile mandatele de arestare în cazul celor doi, numai că aceștia au contestat măsura.
Curtea de Apel Suceava a respins contestația, astfel încât Buzic și Farcaș rămân în arest preventiv.
Adrian-Gheorghe Buzic a fost arestat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, iar Ștefan-Sorin Farcaș a ajuns după gratii pentru comiterea infracțiunii de complicitate la furt calificat și pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat.
· Urmăriți pas cu pas, s-au urcat într-o mașină și voiau să plece din țară
Acțiunea de prindere a fost una complexă, coordonată de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Suceava, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
În cursul zilei de 28 martie, anchetatorii au pus în executare șapte mandate de percheziție domiciliară, la locuințe și locații folosite de către cele două persoane bănuite de polițiști de comiterea faptelor. Acțiunea a fost grăbită de informațiile care arătau că cei doi vor să părăsească țara.
În aceeași zi, au fost constituite filtre rutiere, autoturismul în care se aflau cei doi bărbați fiind localizat și reperat în zona DN 17, pe raza comunei Vama. Un echipaj de poliție a efectuat semnalul de oprire, dar șoferul nu a oprit, continuându-și deplasarea în viteză și încercând să scape pe drumurile laterale.
· Au abandonat mașina și au fugit în pădure, unde au fost prinși
Pe un drum forestier din zona Vama, fugarul de la volan nu și-a mai putut continua deplasarea din cauza terenului accidentat. Cei doi au abandonat mașina și au fugit în pădure. După o acțiune de durată, cei doi au fost prinși în pădure: ”Au fost constituite mai multe echipe de căutare și s-a acționat concentric prin restrângerea treptată a arealului de căutare, fiind dispuse totodată toate măsurile de siguranță și securitate pentru polițiștii implicați, reușindu-se găsirea celor doi bărbați care erau ascunși în fondul forestier. Cei doi au fost încătușați și preluați de către polițiști, fără incidente, nefiind necesară utilizarea forței sau a armamentului, supunându-se somațiilor polițiștilor”, a descris acțiunea comisarul-șef Ionuț Epureanu.
Până în prezent, anchetatorii au recuperat de la cei doi doar circa 45.000 euro şi două autoturisme în valoare de aproximativ 30.000 euro.
· Filmul jafului din casa notarului
La Milișăuți, hoții au acționat cu maximă precizie și au dat dovadă de un tupeu ieșit din comun, asta după ce probabil l-au urmărit atent pe notar și știau exact care este programul acestuia.
În ziua jafului, l-au așteptat pe Ioan Covariuc să plece de acasă spre biroul notarial pe care îl are în municipiul Rădăuți. Ulterior, în fața casei a parcat un autoturism marca VW Golf IV, de culoare argintie. Din mașină ar fi coborât un individ, care a intrat în casă, a găsit seiful, a luat banii și apoi a urcat în mașină și a dispărut alături de șoferul care stătea de ”șase”. Hoții au folosit un traseu pe marginea râului Suceava pentru a evita camerele de supraveghere, iar mai apoi ar fi abandonat mașina, potrivit unor surse undeva în zona Cajvana.
Există probabilitatea ca în acest jaf să fie implicată și o a treia persoană, care ar fi avut rolul de a-l monitoriza pe notar și pentru a-i alerta pe ceilalți doi complici în cazul în care și-ar fi schimbat programul obișnuit, persoană care până acum nu a fost pusă sub acuzare.
Mișcările suspecte din curtea casei notarului au fost observate de o vecină, care l-a și sunat pe Ioan Covariuc pentru a-i semnala prezența celor doi și a mașinii. Numai că până să ajungă notarul acasă și să alerteze poliția a trecut suficient de mult timp pentru ca hoții să dispară cu tot cu pradă.
”Deși autorii și-au luat o serie de măsuri care să le asigure protecția și să îngreuneze ancheta (au acționat cu fețele acoperite, au folosit mănuși, au deconectat sistemul de energie electrică, s-au deplasat pe căi de acces lăturalnice fără monitorizare video, au filat locația un timp îndelungat etc.), polițiștii au reușit în scurt timp să stabilească un cerc de suspecți și să obțină date importante pentru stabilirea modului de acțiune și probarea activității infracționale”, se arată și în comunicatul IPJ Suceava.