Fostul ambasador al Israelului în România, David Saranga, a revenit în Bucovina, printre oameni dragi, alături de care a petrecut sărbătorile de Paști.
Actualul director al secției de diplomație digitală din Ministerul de Externe al Israelului, care este și cetățean de onoare al comunei Botoșana, a revenit la „prietenii deveniți familie de-a lungul anilor”, „oameni buni și calzi, care m-au copleșit cu dragoste”.
Acesta a împărtășit impresii dintr-o vizită în Bucovina despre întâmpinarea oaspeților, păstrarea tradițiilor și modul în care oamenii simpli își arată bucuria de a trăi, considerând că aceste caracteristici sunt definitorii pentru locuitorii acestei țări.
”Pentru fiecare casă la care vine un om, el este onorat cu o îmbrățișare puternică și două sărutări, bărbați și femei deopotrivă. Imediat este onorat cu un pahar de zvika (n.r. țuică) și apar pe masă farfurii cu delicii, alături de întrebări precum: "Tu ce ai vrea să mănânci?", "Ce ai vrea să bei?”, ”Poate supă de pui?׳, ? Poate o friptură?". "Există, de asemenea, un Kozonk (n.r. cozonac) minunat...”.
Concluzia sa e iarăși definitorie pentru cei care au vizitat Bucovina - "Un răspuns negativ nu este o opțiune”.
David Saranga a ținut să se implice în pregătirea bunătăților care au ajuns pe masă – a făcut mămăligă la ceaun, cu foc de lemne, a tăiat caș proaspăt adus de la stână, pe care a presărat sare grunjoasă, feliile fiind frumos așezate pe platoul de lemn alături de ceapă verde, salată și roșii.
Mai mult, fostul ambasador a îmbrăcat și costumul tradițional din Bucovina, participând la Balul Gospodarilor din Botoșana.
”Păstrăm tradiția: Haina tradițională a Bucovinei face parte din folclorul bogat al țării și este influențată de tradițiile românești, ucrainene și austro-ungare. Îmbrăcămintea include cămăși brodate (pentru bărbați și femei), curele țesute, veste decorate și pantaloni sau fuste colorate. Femeile poartă uneori șorțuri și eșarfe brodate, în timp ce bărbații pot purta pălării din blană sau din lână. Marcajele de pe îmbrăcăminte, în principal texturile, includ modele geometrice și vegetariene simbolizând fertilitatea, protecția și prosperitatea. Aceste haine sunt purtate în ocazii festive, cum ar fi nunți, festivaluri bisericești (Crăciun, Paște) și festivaluri locale. Istoric, hainele au fost cusute manual, atunci când fiecare sat a dezvoltat modele unice care au mărturisit identitatea sa. Știi un lucru, știi după culorile și modelele de pe vestimentație din ce sat vine cel care poartă hainele. Tradiția s-a păstrat până în ziua de azi și e bine să vezi cum tânăra generație se etalează și se mândrește cu hainele tradiționale”, spune David Saranga.
Acesta și-a exprimat admirația pentru modul în care locuitorii acestei țări, în special din zona rurală, descoperă fericirea și bucuria de a trăi din interconectarea cu cei din jurul lor și cu membrii familiei.
”Bucuria vieții oamenilor simpli din România rurală se învârte în jurul relațiilor interpersonale puternice și a vieții de familie unite. Familia este coloana vertebrală, cu accent pe respectarea bătrânilor, sprijin reciproc și educarea copiilor pe valorile tradiționale. Adunările de familie și prieteni sunt pline de cântec, dans și povești care întăresc legăturile. Vecinii sunt aproape ca o familie. Femeile conduc uneori conservarea tradițiilor, cum ar fi prepararea mâncărurilor tradiționale împreună, în timp ce bărbații contribuie prin muncă comună pe câmp. Această bucurie, originară din dragoste și solidaritate, permite sătenilor să facă față dificultăților și provocărilor, păstrând în același timp un spirit comunitar vibrant”, a explicat David Saranga, care rămâne un veritabil ambasador al României în lume, dar și un promotor al frumuseților și tradițiilor din Bucovina.