Municipiul Fălticeni se pregătește să găzduiască un eveniment cultural de excepție pe 26 aprilie, la Centrul Cultural „Gr. V. Birlic”, începând cu ora 18:30. Caravana Cinematografică „Anul Nou care n-a fost” își continuă traseul prin țară, propunând publicului o experiență complexă: proiecția unui film puternic, o expoziție inedită și o discuție liberă despre trecutul recent și libertatea personală și colectivă.
Evenimentul este parte a unui proiect educațional care își propune să stimuleze recunoașterea și înțelegerea trecutului istoric al României, în special perioada comunistă, precum și să încurajeze dialogul despre valorile fundamentale ale libertății. Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat să participe activ la o seară culturală care promite să lase urme adânci în conștiința colectivă.
Proiecția filmului „Anul Nou care n-a fost”, semnat de regizorul Bogdan Mureșanu, va fi precedată de un cocktail de bun venit și de o expoziție de obiecte autentice din universul cinematografic al filmului, realizată de scenografii Iulia și Victor Fulicea. Aceste elemente vor contribui la o mai bună înțelegere a contextului în care se desfășoară acțiunea și vor aduce un plus de autenticitate și emoție serii.
După vizionare, publicul va putea participa la o discuție deschisă moderată de Andrei Giurgia, alături de invitați de marcă: regizorul Bogdan Mureșanu, președintele IICCMER, Daniel Șandru, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, actorul Ion Sapdaru, scriitorul Andrei Ursu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER) și cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS). Dialogul se anunță a fi unul profund, menit să stimuleze reflecția asupra unor teme esențiale precum memorie, justiție și responsabilitate civică.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării, al IICCMER, al CNSAS, al Consiliului Județean Suceava, al Primăriei Municipiului Fălticeni, al Asociației Fălticeni Cultural și al Pensiunii Iristar, fiind susținut de Jidvei și sponsorizat de CPI Property Group și E.ON Energie România.
Vatra Dornei, 27 aprilie – o comunitate unită în jurul memoriei
Pe 27 aprilie, Caravana Cinematografică ajunge la Vatra Dornei, la Casa de Cultură „Platon Pardău”, de la ora 18:30. Și aici, publicul este invitat să participe la o seară specială în care cultura se întâlnește cu istoria, iar emoția cinematografică devine pretextul unui dialog sincer despre libertate.
Evenimentul păstrează aceeași structură: cocktail și expoziție cu obiecte autentice din platoul filmului, urmate de proiecția peliculei „Anul Nou care n-a fost”. Scenografii Iulia și Victor Fulicea aduc în fața publicului detalii vizuale care reconstituie fidel atmosfera tensionată a unei epoci de tăceri forțate și compromisuri dureroase. După film, va avea loc o dezbatere având aceiași invitați ca la Fălticeni. Dialogul este deschis publicului, care este încurajat să pună întrebări, să comenteze și să împărtășească propriile perspective legate de temele abordate.
Acest eveniment este rezultatul colaborării dintre Ministerul Educației și Cercetării, IICCMER, CNSAS, Consiliul Județean Suceava, Primăria Vatra Dornei și Casa de Cultură. Hotel Belvedere și Aqua Carpatica, partenerii locali – Visit Vatra Dornei, OMD Țara Dornelor, Orion FM, Monitorul de Dorna și Agenția Națională a Zonei Montane – completează tabloul unei mobilizări comunitare exemplare.
Un film, două orașe, o misiune: regăsirea memoriei colective
„Anul Nou care n-a fost” este o tragicomedie românească din 2024, scrisă și regizată de Bogdan Mureșanu, a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică. Filmul a avut premiera pe 1 septembrie 2024, la cel de-al 81-lea Festival Internațional de Film de la Veneția, unde a câștigat Premiul FIPRESCI - oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film - în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Biennale Cinema. Filmul a obţinut şi Premiul Bisato d’Oro al criticilor independenţi, pentru Cel mai bun scenariu, premiul pentru cel mai bun film din secțiunea Orizzonti și Premiul Authors under 40 Award - mențiune specială pentru imagine, acordat directoarei de imagine Boroka Biro. „Anul nou care n-a fost” reușește astfel să fie unul dintre cele mai premiate producții autohtone la Festivalul de Film de la Veneția.
„Anul Nou care n-a fost” nu este doar un film, este o oglindă a societății românești de ieri și de azi, o punte între generații și un apel la conștiință. Caravana Cinematografică devine astfel un demers civic și educativ, menit să aducă împreună oameni cu povești diferite, dar cu aceeași dorință de adevăr și înțelegere.
Publicul din Fălticeni și Vatra Dornei este invitat nu doar la cinema, ci la o călătorie în istorie, la o lecție de libertate și la un exercițiu de memorie. Intrarea este gratuită, iar participarea activă – esențială.