Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
joi, 24 apr 2025 - Anul XXX, nr. 94 (8929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9775 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3576 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

E nevoie de măsuri concrete!

Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema bolilor infecțioase virale la animale se acutizează tot mai mult în Europa, mai nou autoritățile sanitar-veterinare de la noi privind cu îngrijorare spre ce se întâmplă în țările vecine, unde a reapărut febra aftoasă.

Cinci focare s-au înregistrat în Ungaria și șase în Slovacia, până în prezent fiind ucise peste 20.000 bovine, în încercarea de a fi oprită extinderea virusului.

Având în vedere cât de repede se extinde febra aftoasă, autoritățile sanitar-veterinare de la noi sunt în alertă maximă.

Alerta ar trebui să presupună însă și măsuri mai concrete de prevenire, care încă se lasă așteptate.

 

· Risc real ca boala să ajungă și la noi

 

Riscul ca boala să treacă din Ungaria în România este unul real și major, a avertizat și doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.

Acesta a avut deja numeroase discuții în acest sens, cu propuneri de măsuri concrete, cu factori de decizie de la nivel județean și național. 

Unele state europene, Austria, Germania sau Marea Britanie, au luat deja măsuri severe pentru a-i proteja pe fermieri, incluzând controale la frontiere și monitorizarea oricărui transport de animale și produse de origine animală.

În România, există o decizie privind instituirea interdicției de importuri din Ungaria, dar există informații că mulți operatori încă nu o respectă și continuă să importe lapte sau alte produse din zonele afectate.

 

· Bolile care fac ravagii economice în sectorul zootehnic, minimalizate sau chiar contestate la noi, ca și cum nu ar exista

 

Din păcate, în Suceava, și în România în general, bolile care fac ravagii economice în domeniul creșterii animalelor încă sunt minimalizate sau chiar contestate vehement, ca și cum nu ar exista.

Pesta porcină africană, pesta micilor rumegătoare și gripa aviară au provocat deja pagube economice mari în România. Virusul pestei porcine s-a înregistrat periodic și în județul Suceava, deși în mare a fost ținut sub control de autoritatea sanitar-veterinară.

Cel mai noi focar de febră aftoasă din Ungaria a dus la o pierdere de 874 de animale.

Austria, ca țară vecină, încă neafectată de febra aftoasă, a luat o serie de măsuri de prevenție extrem de severe, care ar putea fi luate ca exemplu.

Astfel, printre altele, transportatorii pot duce în Austria animale numai dacă acestea sunt însoțite de un certificat care atestă absența anticorpilor și antigenului virusului febrei aftoase. Acest certificat nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore.
Febra aftoasă, o boală care afectează în principal vacile, porcii și oile, a fost depistată, în ianuarie, în Germania și mai recent în Ungaria și Slovacia.

Este o revenire a febrei aftoase în Europa după câteva decenii. În Germania, focarul a fost depistat din nou după 36 de ani, iar în Ungaria după aproximativ 50 de ani.

Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută, foarte contagioasă, care afectează vacile, porcii, oile, caprele și bivolii, precum și animalele sălbatice cu copita despicată.

Boala cauzează febră și apariția de vezicule cu lichid la nivelul gurii (al râtului, în cazul porcilor), al glandelor mamare și al membrelor. Adesea, cele mai expuse sunt animalele tinere, care nu supraviețuiesc.

Boala are consecințe majore economice pentru că se răspândește foarte repede între animale. Este o boală care are transmitere și prin aer. Aerul care este expirat de animalele bolnave conține suficient virus ca să îmbolnăvească celelalte animale.

Așadar, boala este extrem de contagioasă.

Așa se explică și măsurile extrem de severe, care includ uciderea animalelor din fermele afectate și vaccinări imediate în focar.

Pentru scăderea presiunii virale se vaccinează toate animalele din focar, iar din ziua a patra animalele dobândesc imunitate, scăzând încărcătura virală.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia.
 Vizualizări articol: 98 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alertă sanitar-veterinară tot mai apăsată după ce febra aftoasă a dus la pierderea a peste 20.000 de bovine, în Ungaria și Slovacia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei