Deputatul AUR de Suceava Petru Negrea consideră că mecanismul de decontare a voucherelor de vacanță este o înșelătorie mascată. Petru Negrea a amintit că, în cursul zilei de miercuri, Guvernul a aprobat modul de distribuire a voucherelor de vacanță pentru anul 2025. „Din păcate, este o veste proastă atât pentru industria turismului, cât și pentru salariații care ar trebui să beneficieze de acest drept. În Miercurea Mare, probabil gândindu-se la timpul liber al românilor, executivul a decis să limiteze drastic valoarea voucherelor și să condiționeze acordarea lor de o birocrație inutilă. Este o formă de șmecherie administrativă, o tentativă de a masca o tăiere brutală sub aparența unui sprijin continuat”, a spus Negrea.
El a mai declarat că prima sa declarație politică în calitate de parlamentar, dar și de antreprenor în turism, s-a intitulat „Guvernul lovește în turismul românesc, tăind voucherele de vacanță”, prin care atrăgea atenția asupra efectelor devastatoare ale „ordonanței trenuleț”, care a înghețat sau eliminat numeroase drepturi câștigate de români, inclusiv voucherele de vacanță.
„Am susținut în mod constant că aceste vouchere sunt un instrument eficient: stimulează economia națională, mențin banii în țară și creează locuri de muncă în turism și HoReCa. În loc să valorifice acest potențial, Guvernul a ales o schemă de <decontare> care nu este altceva decât o păcăleală birocratică”, a precizat deputatul AUR de Suceava. El a arătat că noul sistem presupune că angajatul primește 800 de lei din partea statului, doar dacă cheltuie alți 800 de lei din propriul buzunar, totul pe baza unei declarații pe propria răspundere și cu dovezi justificative verificabile de ANAF, iar dacă nu poate dovedi aceste cheltuieli, pierde întreaga sumă. Negrea susține că, astfel, statul le cere oamenilor să vină cu bani de acasă ca să beneficieze de un drept deja diminuat.
„Această condiționare absurdă va descuraja folosirea voucherelor, iar rezultatul va fi vizibil rapid: mai puțini români în pensiuni, hoteluri și restaurante. Adică o nouă lovitură pentru un sector deja afectat de instabilitate și lipsă de viziune guvernamentală. Turismul nu este un moft, este o resursă strategică pentru România. Regiuni precum Bucovina, unde tradiția, ospitalitatea și peisajele de poveste atrag mii de turiști anual, depind direct de acest sector pentru locuri de muncă și dezvoltare locală. În loc să taie aceste instrumente care și-au dovedit eficiența, statul ar trebui să le extindă și să le susțină, nu să le transforme în capcane birocratice”, a afirmat deputatul AUR.
El a adăugat că Executivul tratează cetățenii cu suspiciune și dispreț, în timp ce adevăratele deturnări de fonduri se petrec în culisele vechiului sistem politic, iar așa-zisul mecanism de decontare este, de fapt, o tăiere la jumătate a unui drept câștigat.