Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava și Corala “Mitropolit Dosoftei” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Suceava au strălucit la etapa zonală a Olimpiadei Corale, unde au fost apreciate cu punctaj maxim - 100.
Rezultatul remarcabil propulsează cele două corale la faza națională a olimpiadei, competiție programată în perioada 8 – 10 mai, la Timișoara.
Sub bagheta dirijorului pr. prof. Lucian Tablan-Popescu, cel care coordonează pregătirea celor două formații, elevii au oferit momente artistice de excepție, apreciate atât pentru expresivitatea artistică, armonia vocilor, cât și pentrudificultatea repertoriului.
Formațiile au abordat piese de osensibilitate aparte, interpretate cu o tehnică remarcabilă, calități care s-au reflectat în punctajul juraților.
„Este pentru a doua oară când cele două corale se califică la etapa națională a acestei olimpiade, o reușită care ne bucură enorm. Îi felicit pe elevi și mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, celor care ne-au încurajat și ne-au susținut. Mulțumiri speciale și doamnei inspector Mihaela Loredana Ceică, necondiționat mereu alături de noi, de activitatea corală din județ”, a subliniat Lucian Tablan-Popescu.
- Prestații artistice de nivel înalt
Etapa zonală a Olimpiadei Corale s-a desfășurat la Botoșani, la finele săptămânii trecute.
Competiția a reunit 23 de ansambluri corale din zona Moldovei, reprezentând județele Bacău, Iași, Galați, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și Botoșani, constituind o veritabilă celebrare a artei corale și un prilej de afirmare a valorilor culturale și educaționale promovate prin muzică.
Trei formații, dintre care două din județul nostru, s-au calificat la etapa națională de la Timișoara.
Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, dirijată de preotul profesor Lucian Tablan-Popescu, a oferit o prestație artistică de înalt nivel, în cadrul categoriei Liceu – B (unități fără specializare muzicală).
Repertoriul interpretat a inclus trei lucrări contrastante, evidențiind atât expresivitatea lirică, cât și virtuozitatea interpretativă a ansamblului: „Mă luai, luai” – compoziție de Tudor Jarda, o piesă de forță și rafinament armonic; „Lie, ciocârlie” – aranjament coral cu solist, fluier și acompaniament de pian, realizat de dirijorul coralei, pr. prof. Lucian Tablan-Popescu, și al cărui acompaniament pianistic a fost semnat de Alexandru Erhan; „Bohemian Rhapsody” – celebra lucrare a trupei Queen, în adaptare corală.
S-a remarcat, în mod deosebit, solista Iarina Căpușneac (clasa a IX-a), în lucrarea ”Lie, ciocârlie”, acompaniată la fluier de elevul Filip Iustin și la pian de Măciucă Antonia (clasa a IX-a E).
Prezența Coralei „Ciprian Porumbescu” la această etapă a olimpiadei nu reprezintă un debut, ci o continuare firească a unei tradiții artistice remarcabile. Corul, înființat în anul 1863 de către compozitorul omonim, este astăzi un simbol al excelenței corale românești. Sub conducerea preotului profesor Lucian Tablan-Popescu, din anul 2008, corala a fost distinsă cu peste 150 de premii și medalii la concursuri naționale și internaționale de prestigiu.
„Prestația Coralei de fete <Ciprian Porumbescu> la etapa zonală a Olimpiadei Naționale Corale 2025 confirmă, încă o dată, vocația artistică a acestui ansamblu și rolul său esențial în promovarea valorilor muzicii corale românești”, a mai completat pr. prof. Tablan-Popescu.
- Corala „Mitropolit Dosoftei” are o activitate de aproape 24 de ani
De cealaltă parte, repertoriul de concurs al Coralei „Mitropolit Dosoftei” a Seminarului Teologic Liceal „Mitropolit Dosoftei” Suceava a fost atât de factură religioasă, cât și din bogata sferă folclorică.
Elevii au interpretat: Stihira a II-a, compozitor Nicolae Lungu; ”Împărate ceresc” (1289), autor anonim; ”Să se îndrepte”, compozitor Pavel Grigorievici Cesnokov; ”Sârba-n căruță”, compozitor Gheorghe Danga.
Solist al coralei este Mera Teodor.
Formația are o veche tradiție, începându-și activitatea la începutul anilor `90, odată cu înființarea Seminarului Teologic de la Suceava.
Părintele profesor dirijor Alexandru Lăzăreanu a reușit în timp, prin muncă asiduă, dedicație și multă dragoste față de această artă a sunetelor, să formeze un cor competitiv, cu care a participat la evenimente și competiții.
În 2003, în urma unui accident tragic, părintele se mută la cele veșnice, iar în septembrie același an, la catedra de Muzică Liniară și Ansamblu Cor vine părintele profesor Lucian Tablan-Popescu, care va duce mai departe buna tradiție a corului instituției.
Din același an, corala coordonată de prof. Tablan-Popescu participă la concursuri de specialitate și cucerește distincții importante (Concursul Coral “Bucură-te Sfinte Ștefane, apărător al creștinătății!” 2023, Concursul Național de Muzică, etapa zonală, 2025, Festivalul – Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă “Buna Vestire”, Festivalul – Concurs “O, ce veste minunată”, Festivalul ”Floarea speranței” – Ilișești etc.).
Activitatea internațională a formației debutează în anul 2015, când a participat la European Choir Games, care a avut loc la Magdeburg – Germania, unde palmaresul seminarului s-a îmbogățit cu o diplomă și o medalie de aur. Au urmat competiții în Grecia, Belarus etc.