Vasile Ernu, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, este invitatul episodului cu numărul 80 al podcastului „Interviurile Monitorul”. Aflat la Suceava, în turneul de promovare a celei mai recente cărți ale sale, „Generația canibală”, Vasile Ernu a vorbit, în cadrul podcastului, despre viața lui, începând de la sosirea în România și până la momentul actual, și a răspuns la întrebări legate de societatea actuală, arătând, încă o dată, că este un extrem de fin observator al realității. „Vin rușii!” au fost primele cuvinte pe care le-a auzit pe peronul gării din Iași, atunci când, în 1990, a coborât din trenul care aducea primul „eșalon” de tineri moldoveni care doreau să studieze în România. L-au marcat aceste cuvinte și și-au pus și ele amprenta asupra procesului dificil de acomodare, generat de diverse motive, dintre care unele care pot părea ciudate.
Vasile Ernu locuiește în București, dar a stat ani buni în Iași, Timișoara și Cluj. De 10 ani derulează un proiect în cadrul căruia, în fiecare an, locuiește timp de o lună într-un alt oraș din România. Așa a descoperit că moldovenii (cei din provincia istorică a României) sunt, din multe puncte de vedere, cu mult peste bănățeni, spre exemplu: „ei (n.r. – cei din Timișoara) s-au supărat foarte mult că eu compar Vasluiul cu Timișoara, dar eu le-am spus: nici o problemă, o să ajungeți și voi ca Vasluiul dacă mai luptați”.
Vizionând podcastul „Interviurile Monitorul”, pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook ale ziarului nostru, puteți afla de ce a spus Vasile Ernu că: „În România, ca să fii respectat, trebuie să-l pocnești”, „Eroul tranziției este o femeie, nu este un bărbat”, „Voi știți că Clujul este mai rural decât Iașul?”, „Întotdeauna, încearcă să fii cel mai prost din cameră, dacă vrei să crești, dacă ești cel mai deștept din cameră, ai o problemă mare” sau „Mi-am dat seama, cu timpul, că oamenii buni sunt mult mai importanți în viață”.
Tot din acest podcast puteți afla în ce context a afirmat că: „În primul rând ne-a șocat faptul că România e mai săracă”, „Lor le place să bea spectaculos. De exemplu, dacă eu beau, trebuie să știe tot căminul că beau” „Ce țară e asta că nu ține nici cât o bere?”, „Capitaliștii au făcut foarte simplu: ai prea mult timp? N-ați un împrumut și te-am terminat” sau „Intelectualii au fost printre primii care au trădat”.