O impresionantă procesiune religioasă a avut loc în sâmbăta dinaintea Săptămânii Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, în Municipiul Suceava. Procesiuni de Florii au fost organizate şi în protopopiatele Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Fălticeni.
Procesiunea de Florii, organizată în ajunul praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a fost urmărită de mii de credincioși de toate vârstele, o parte așteptând pe traseu, în vreme ce unii s-au alăturat alaiului care purta în mâini ramuri sfințite și avea în frunte o icoană a lui Iisus Hristos, cu o ramă superbă de flori.
În municipiul Suceava, Procesiunea de Florii a început la Catedrala „Nașterea Domnului” Mărășești, unde un sobor de clerici, condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba Vecerniei Floriilor și a binecuvântat stâlpările, care au fost împărțite apoi credincioșilor prezenți. În tot acest timp, răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.
De la Catedrala de pe Mărășești, procesiunea s-a îndreptat către Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde a avut loc prima oprire, apoi a continuat către strada Nicolae Bălcescu și Bulevardul Ana Ipătescu, cu oprire la Biserica „Învierea Domnului”.
Participanții, purtând în mâini ramurile sfințite, rugându-se și intonând cântări religioase, s-au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”,
călăuziți de icoana Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, împodobită cu flori și finic, purtată de tineri.
Alaiul de credincioși, ierarhi, preoți, monahi și monahii a ajuns, în final, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, unde a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care a rostit rugăciunea de binecuvântare și a
a vorbit despre multiplele semnificații ale tradiției care aduce în actualitate momentul intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.
”Procesiunea este un spațiu sacru al transformării ființei. Ea nu anulează persoana, ci o transfigurează”, ”procesiunea devine o icoană a drumului spre înăuntru al Bisericii și al fiecărei ființe umane”, ”în procesiune, omul nu doar imită ritmurile cosmice: mișcarea planetelor, alternanța anotimpurilor, ritmurile circadiene, care reglează o serie de procese fiziologice (somnul, temperatura, nutriția, digestia) și comportamentale, ci le sfințește prin rugăciunea care îl însoțește pe tot parcursul procesiunii”.
IPS Calinic a explicat că procesiunea este nu doar o călătorie mistică, ci și un act terapeutic și a lecturat Decalogul alcătuit special pentru Procesiunea de Florii, ajunsă la a patra ediție, la Suceava.
Nu în ultimul rând, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mulțumit celor care au sprijinit organizarea acestui eveniment, autorități locale și județene, clerici ai Administrației Eparhiale, slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, stareți, starețe și monahii din mai multe mănăstiri, dar și celorlalți participanți la procesiune, invitându-i să fie prezenți și la alte manifestări specifice acestei perioade de mare însemnătate pentru toți credincioșii.