Serviciul de ecarisaj al Primăriei Suceava a acționat, în ultimele zile, pentru strângerea câinilor comunitari, după ce cetățenii au reclamat prezența acestora în număr mare, în mai multe zone ale orașului.
Reprezentanții Adăpostului Public Suceava au anunțat că au intervenit în zonele Burdujeni, Zamca și Mărășești, „cu prioritate asupra femelelor în călduri – principala cauză a formării haitelor”. „Prin extragerea acestor femele, grupurile se dispersează în mod natural. Pentru eficiență, vom reveni periodic în toate zonele vizate. Operațiunile se desfășoară în colaborare cu Poliția Locală, pentru că unele persoane pot deveni reticente în timpul capturării. Fiecare câine ajuns în Adăpostul Public Suceava este înregistrat, microcipat, deparazitat, vaccinat, sterilizat și promovat pentru adopție”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a adăpostului.
De asemenea, se lucrează la îmbunătățirea condițiilor de trai și a siguranței, la adăpostul din Lunca Sucevei.
De luna viitoare, Primăria Suceava va lansa campanii de sterilizări gratuite, atât pentru câini, cât și pentru pisici – cu și fără stăpân, cu speranța că astfel va scădea numărul de animale abandonate și înmulțirea necontrolată.
„Evoluăm și facem lucrurile să se miște, dar este nevoie de răbdare. Nu putem face minuni peste noapte, în niciun domeniu”, afirmă reprezentanții adăpostului.
Potrivit acestora, principalele surse de câini comunitari pe străzile orașului sunt abandonul din partea celor care nu mai pot să-i țină, aducerea lor din mediul rural sau din localitățile limitrofe și aruncarea în stradă a puilor nedoriți, născuți în curți.
„Sub fosta administrație, în ultimele două decenii, abordarea din Suceava s-a concentrat pe capturarea câinilor, înghesuirea acestora în adăpostul public, eutanasierea în masă și cheltuirea unor sume uriașe de bani publici, fără rezultate durabile. Au lipsit campaniile constante și bine organizate de sterilizări gratuite. Cele realizate până acum au fost insuficiente, iar efectele se văd - străzile sunt în continuare pline de câini nesterilizați. Lucrurile se schimbă. Primăria Suceava are acum propria echipă de ecarisaj. Nu se mai cheltuie bani publici pentru contracte externe cu firme de ecarisaj şi hingheri. Intervenim zilnic, ori de câte ori este necesar, folosind doar metode civilizate, fără a traumatiza animalele - plase de prindere, zilele următoare cuști-capcană, iar pentru cazurile dificile - tranchilizarea responsabilă. În Suceava nu vom mai tolera scenele grotești, desprinse din Evul Mediu, în care câinii erau smulși brutal de pe străzi, cu crosa, în fața copiilor sau adulților. Evoluăm”, se mai arată în comunicatul postat pe pagina adăpostului public.