Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
sâmbătă, 12 apr 2025 - Anul XXX, nr. 86 (8921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3617 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situație gravă

Din cauza lipsei de medici, spitalul din Suceava a ajuns să trimită pacienți la Botoșani. UPU, ORL și Cardiologia, în prag de colaps

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la statutul de spital-vedetă în regiune, cu dotări la cele mai înalte standarde, specialiști foarte buni și disponibilitate 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a ajuns să trimită pacienți în județele vecine din cauză că nu mai are suficienți medici pentru a acoperi toate gărzile. Secțiile aflate în cea mai mare suferință sunt UPU, ORL și, surprinzător, Cardiologia.

Conform informațiilor noastre, în urmă cu 6 luni doi dintre medicii ORL-iști au părăsit spitalul din Suceava și de atunci, lunar, 4-5 gărzi sunt descoperite. Au mai rămas să profeseze în spital doctorii ORL-iști Claudia Ionesi, Ionuț Ignat și Cristina Stoican, la ORL, și doctorii BMF-iși Gelu Duprii, Alexandru Nemțoi și dr. Vlad Covrig, care nu pot acoperi toate gărzile dintr-o lună, pe fiecare specialitate.

Când nu este medic ORL de gardă, pacienții sunt trimiși la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati" Botoșani.

Cardiologia se confruntă cu aceeași problemă, a discontinuității gărzilor. În ultimele 10 luni au plecat 5 medici cardiologi. Cei 6 cardiologi rămași sunt  Ciprian Mitric, Paul Boarescu, Alexandra Ilisei, Alexandra Iovoaia, Delia Luțac și Oana Girigan. Ei trebuie să asigure gărzile în una dintre cele mai solicitate secții ale spitalului, activitatea curentă în secția Cardiologie și Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci (USTAC), consultul de specialitate în UPU, precum și consultațiile în ambulatoriu. Adică munca pe care în urmă cu 10 luni o făceau 11 medici este acum pe umerii a jumătate dintre ei.

La Cardiologie intervențională gărzile pentru infarct au fost reluate de doctorii Paul Turcoman și Laurian Blaga, însă dacă spitalul nu va reuși să recruteze încă un doctor, nu se știe pentru cât timp permanența va mai putea fi asigurată. 

La UPU, criza de medici este veche și cunoscută. Din luna mai, va reveni la serviciu doctorul Tiberius Brădățan, însă la UPU Pediatrie problema asigurării gărzilor persistă.

Potrivit informațiilor pe care le avem la această dată, conducerea spitalului face eforturi consistente pentru a recruta doctori din spitalele din județele vecine și din centrele de rezidențiat, măcar pentru asigurarea gărzilor. Cadrul legislativ restrictiv, cu posturi blocate și opoziția la transferuri a managerilor spitalelor de unde doctorii ar vrea să plece, precum și presiunea pusă de pacienți și aparținători pe corpul medical în spitalele publice fac însă extrem de dificilă atragerea de personal.

Vestea bună este că la concursul pentru ocuparea unui post la Cardiologie s-au înscris doi medici rezidenți, un tânăr medic care are competențe și în cardiologie intervențională s-a arătat interesat să vină la Suceava și din luna mai sunt șanse să se reia gărzile complete în această secție.

De asemenea, conducerea spitalului este în negocieri avansate cu un medic specialist BMF și un specialist ORL din spitale din județele vecine, pentru a veni să facă gărzi la Suceava, de săptămâna viitoare. Din păcate, spitalele publice nu mai sunt atractive pentru doctori, tot mai mulți dintre ei preferând să lucreze exclusiv în sistemul privat.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din cauza lipsei de medici, spitalul din Suceava a ajuns să trimită pacienți la Botoșani. UPU, ORL și Cardiologia, în prag de colaps.
 Vizualizări articol: 1024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Din cauza lipsei de medici, spitalul din Suceava a ajuns să trimită pacienți la Botoșani. UPU, ORL și Cardiologia, în prag de colaps0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei