Un grup de tineri care distribuiau canabis și substanțe cu efect psihoactiv (etnobotanice) în municipiul Fălticeni și-au aflat pedepsele.
Tribunalul Suceava a dat pronunțarea, cu mențiunea că mai există o cale de atac.
Florin Mihai Loghin, care este arestat preventiv în acest moment, a fost condamnat la 6 ani, 4 luni și 10 zile de închisoare.
Dumitru Cristian Moraru a fost condamnat la 4 ani de închisoare în regim de detenție.
Ambii inculpați au ajuns la aceste pedepse deoarece aveau și condamnări mai vechi în alte dosare.
Mihai Șerban a fost condamnat la 4 ani, 10 luni închisoare stabilită în acest dosar, la care se adaugă un rest de pedeapsă de 1.670 zile de închisoare, rămas neexecutat dintr-o condamnare anterioară de 18 ani.
Nicu Beşliagă a primit o pedeapsă de 2 ani și 11 luni cu suspendare sub supraveghere.
Trebuie menționat că soluția de la Tribunalul Suceava nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
În acest dosar a mai fost judecată și o minoră, în cazul căreia judecătorii au constatat că a intervenit prescripția faptelor.
· Primele date despre grupare au apărut la finalul lui 2020
Primele date despre grupare au existat din decembrie 2020, după care a început monitorizarea ei. Un investigator sub acoperire a cumpărat ulterior în mai multe rânduri substanțe interzise de la membrii grupării, adunând probe, dar și date și informații care au dus la identificarea tuturor celor implicați.
Doi tineri și o fată minoră au fost identificați ca distribuitori de droguri la Fălticeni, cu precădere în perioada ianuarie-mai 2021.
Mihai Florin Loghin, în vârstă de 27 de ani, și Nicu Beșliagă, de 22 de ani, ambii din Rădășeni, sunt acuzați că au constituit grupul infracțional alături de minora Lorena J., în vârstă de 16 ani la vremea respectivă.
Cei trei acționau în grup organizat, rezultă din datele de anchetă.
”Fiecare dintre membri a desfășurat activități atât în ceea ce privește procurarea drogurilor, cât și referitor la vânzarea ulterioară a acestora. Toți trei au acționat în mod coordonat și concertat, în vederea aducerii la îndeplinire a scopului urmărit, constând în obținerea de venituri care erau împărțite în mod egal”, este una dintre concluziile procurorilor DIICOT.
· De unde și cu cât se vindeau drogurile
Cei trei vindeau droguri la Fălticeni în zona Autogării, a magazinul Kaufland, a Mănăstirii Buciumeni, dar și în zona Judecătoriei Fălticeni, mai rezultă din ancheta coordonată de DIICOT.
Drogurile, respectiv canabis și etnobotanice, au fost cumpărate în mai multe rânduri de la dealeri de la Iași și Neamț.
Mulți clienți sunau după marfă chiar la telefon, folosindu-se totuși de un limbaj cât de cât codificat (Maria, verde, paie, ruj sau iarbă).
De regulă se cerea un preț de 80 de lei/gramul de canabis, rezultă din ancheta DIICOT.
Cei trei nu aveau altă sursă de venit, deși cei doi majori arătau o viață destul de prosperă.
· Clienții care aduceau alți clienți primeau reduceri de preț la droguri
Numărul de clienți a crescut treptat. De altfel, rezultă din cercetări, minora a apelat la clienți să îi găsească alți clienți, în schimb oferindu-le un preț mai mic la următoarele vânzări de droguri.
Această diversificare a clienților a făcut și ca un investigator sub acoperire să le devină client celor trei.
Membrii grupării i-au vândut investigatorului sub acoperire canabis și etnobotanice.
De exemplu, pe 4 aprilie 2021, în zona Judecătoriei Fălticeni, doi dintre inculpați au vândut pentru suma de 800 de lei investigatorului sub acoperire cantitățile de 1,97 grame canabis în amestec cu fragmente vegetale, respectiv 2,65 grame canabis.
· La volan sub influența canabisului
Pe parcursul anchetei și monitorizării, inculpații au comis și alte fapte pentru care vor răspunde în instanță.
La 26 martie 2021, Nicu Beșliagă a condus pe drumurile publice din comuna Ruginoasa, județul Iași, un VW și, oprit de poliție, avea un comportament ciudat, părând a fi băut. Probele recoltate au indicat ulterior că se afla sub influența canabisului. El s-a ales cu dosar penal privind infracțiunea de ”conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Un alt inculpat acuzat de constituire de grup infracțional organizat, Mihai Florin Loghin, a fost prins la volan pe Calea Bucovinei din Câmpulung Moldovenesc, având în mașină droguri de risc.
De aici a rezultat infracțiunea de „deținere de droguri de risc, pentru consum propriu”.
Membrii grupării sunt acuzați că au vândut importante cantități de canabis, până la 47 de grame într-un caz.
Pe lista inculpaților se mai află și un anume Mihai Șerban, din Neamț, despre care sunt date că a deținut și vândut membrilor grupării care acționa la Fălticeni cantități de canabis și de pulbere cu substanță susceptibilă de a avea efecte psihoactive.
· Cântare, resturi de țigară, plante și semințe de canabis, găsite la percheziții
Pentru documentarea întregii activități, polițiștii de la Crimă Organizată au făcut la vremea respectivă percheziții în Fălticeni și în Neamț.
Din ancheta coordonată de DIICOT rezultă că, începând cu luna decembrie a anului 2020, în municipiul Fălticeni mai multe persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, cu preocupări pe linia traficului de droguri și substanțe cu efect psihoactiv, acționând cu preponderență în municipiul Fălticeni și în localitățile limitrofe.
Pentru procurarea substanțelor interzise membrii grupării ar fi avut conexiuni la nivel național, respectiv în județele Iași și Neamț.
La percheziții au fost ridicate mai multe plicuri din plastic ce conțineau fragmente vegetale, 6 grindere, 2 cântare de precizie, 7 resturi de țigară confecționate manual, semințe de canabis, precum și 35 de plante de canabis, de diferite mărimi. De asemenea, a fost ridicată și suma de 4.500 de lei.