Județul Suceava și comunitatea din Frătăuții Noi au pierdut un om de o valoare neprețuită - Traian Davidean, meșter popular cojocar, păstrător al unei tradiții ancestrale și Tezaur uman viu al României, care s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani.
Anunțul a fost făcut de Centrul Tradițiilor Populare, care, prin documentația realizată de Eutasia Rusu, în 2015 a contribuit la desemnarea meșterului Traian Davidean drept Tezaur uman viu al României, titulatură acordată de Ministerul Culturii unui număr foarte mic de oameni.
”Hora cojocarilor din ceruri a mai primit un slujitor al breslei, cel care tocmai făcuse un secol de viață pe pământ - TRAIAN DAVIDEAN (1925–2025). Prin întreaga sa activitate, Traian Davidean a contribuit la conservarea identității culturale a Bucovinei, fiind nu doar un meșter, ci și un dascăl neoficial al generațiilor tinere, cărora le-a insuflat dragostea pentru portul popular și meșteșugurile tradiționale. A plecat dintre noi un om blând, cu mâini de aur și suflet de artist, dar lasă în urmă o moștenire neprețuită. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit”, au spus reprezentanții Centrului Tradițiilor Populare Suceava.
Născut și crescut în inima Bucovinei, Traian Davidean a învățat meșteșugul cojocăritului din familie, ducând mai departe, cu migală și respect, arta cusăturilor și a ornamentelor tradiționale specifice zonei. Ceea ce l-a făcut cu adevărat special a fost credința sa profundă că tradiția trebuie trăită, nu doar arătată. În mâinile sale, pielea se transforma în straie de poveste, lucrate cu simț artistic și tehnică desăvârșită, în spiritul vechilor meșteri bucovineni.
Recunoscut pentru contribuția sa excepțională la păstrarea patrimoniului cultural imaterial, Traian Davidean a fost distins cu titlul onorific de Tezaur uman viu, acordat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, în cadrul celei de-a X-a ediții a programului.
Această distincție, inspirată de inițiativa UNESCO, este o recunoaștere a celor care, prin talent și dăruire, reușesc să transmită valorile autentice ale poporului român în forma lor nealterată.