La Muzeul de Istorie Siret - Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina, se poate vizita, în perioada 10 aprilie - 1 iunie 2025, Expo China - 72 de exponate reprezentând artă chinezească din jad, fildeș, porțelan, lac, cloisonne, bronz, tapiserii și tablouri. Intrarea este liberă.
Expoziția, organizată de Muzeul Național al Bucovinei, în colaborare cu Ambasada Republicii Chineze în România, va fi vernisată joi, 10 aprilie 2025, la ora 14:00. Publicul este așteptat la un eveniment ce va fi prezentat de YU Fei, secretar pentru afaceri culturale al Ambasadei RP China, alături de reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei și oficiali ai județului Suceava.
Organizatorii evenimentului au dat câteva detalii despre expoziție. Vase Din Bronz, menționate pentru prima dată în timpul Sung (960-1279), dar realizate cu mai mult de 2000 de ani înainte, slujeau numeroaselor obligații religioase, în special cultului strămoșilor, fiind, în afară de aceasta, obiecte de mare valoare, ce constituiau însemne ale puterii, folosite ca daruri în mediile oficiale sau pentru a da un plus de strălucire zestrei mireselor în timpul ceremoniilor.
Admirabil prelucrate tehnic, multe dintre vasele din bronz sunt decorate cu inscripții și au devenit documente istorice foarte valoroase. Multe dintre ele iau forma unor animale reale sau imaginare, iar altele poartă ornamente puternic reliefate sau incizate. Forma și decorul vaselor din bronz au stat la baza artei chineze din toate timpurile.
Tehnica Prelucrării Lacului are, în China, o vechime de 3000 de ani. Materialul este produsul unui copac „Thus vernicifera” cultivat în mod special tocmai în acest scop, a cărui rășină se solidifică în contact cu aerul. Este ușor, neobișnuit de durabil și rezistent la acțiunea factorilor atmosferici.
Lacul poate fi colorat în roșu, negru, maro, verde, galben, încrustat (de obicei cu sidef) sau tratat cu motive în relief.
Prelucrarea Jadeitei are o vechime de 3000 de ani. Acest material se întâlnește în numeroase nuanțe, de la alb, gri cenușiu, verde, galben, roșu purpuriu până la negru.
Influența prelucrării vaselor de bronz se face simțită în forma obiectelor sculptate în jadeită, care se numără printre cele mai vechi monumente ale artei chineze.
Întâi au fost folosite în scopuri magice, atribuindu-li-se o semnificație protectoare pentru trup și suflet. De aceea erau puse în morminte. Exista credința că forța protectoare depinde de ornamente, dar și de culoare.
Jadeitele erau și însemne ale puterii: împăratului îi era rezervată culoarea albă, prinților - cea verde, iar mandarinilor - cea albastră.
Porțelanul a fost fabricat prima dată în timpul dinastiei Han (206 î.H.- 220 d.H.).
Despre el, poetul Du Fu afirma că este „mai alb decât zăpada și răsună mai profund ca jadeita”, însă albeața și transparența sunt caracteristice numai pentru anumite tipuri de porțelan chinezesc.
Pe vase domină ornamentele fitomorfe (specifice dinastiei Sung), realizate cu smalțuri albastre, până la șapte tonuri.
Se mai practică și pictura policromă, cu tuș peste smalț, abordând teme din pictura clasică sau mai nouă.
Prelucrarea Fildeșului are o tradiție de 300 de ani, ornamentica obiectelor purtând amprenta stilului specific dinastiei Tsing (1644- 1911).
Tot din fildeș se mai produc: statuete reprezentând personaje istorice, simbolice, mitice, statuete cu animale, cuști și colivii cu animale și păsări, sigilii, bijuterii, bețișoare pentru masă.
Vasele Din Metal, legate stilistic și parțial tematic de porțelanuri, sunt în special din bronz și din aramă, împodobite cu email colorat.
Tapiserii, ornamentica împletiturilor din lână poartă amprenta stilului specific Chinei – personaje, animale, flori, inscripții.