Temperaturile sub limita înghețului din această săptămână au provocat deja pagube certe în sectorul pomicol din județul Suceava, iar următoarele nopți sunt așteptate cu mari emoții de cei care au investit în acest sector și cultivă suprafețe importante.
După ce au investit sume mari în lucrările de curățare a pomilor și în tratamente, pomicultorii sunt în fața unui real pericol de a pierde producția.
· Sâmburoase deja compromise. Emoții mari și pentru măr
În cazul cireșilor, prunilor, caișilor situația este deja proastă, producția fiind compromisă. La măr, o evaluare este greu de făcut, însă perspectivele nu sunt bune.
Cea mai mare problemă este că temperaturile nocturne foarte scăzute sunt pe o perioadă de câteva zile la rând, nu ca excepție, cum era în anii anteriori, în aprilie.
· ”Dacă vor fi -6 grade și în nopțile următoare va fi foarte rău”
Radu Mercore, președintele Cooperativei Agricole Livezile Fălticeni, care reunește mai mulți pomicultori importanți din zonă, a declarat pentru Monitorul de Suceava că situația din Bazinul Pomicol Fălticeni este foarte delicată.
Asta pentru că în luna aprilie sunt mai multe nopți la rând cu temperaturi sub 0 grade.
”Primele mari probleme au fost în noaptea de duminică spre luni, când au fost -5, -6 grade. Marți dimineață au fost -2 grade, iar pentru noaptea următoare avem iarăși așteptate -5, -6 grade. La măr este încă greu de spus gradul de afectare, dar sâmburoasele sunt deja compromise total”, a explicat pomicultorul.
Așadar, la cireș, cais, prun, se estimează o producție compromisă aproape total.
Și la măr va exista cert un grad de calamitare.
”În pomicultură, în situația de acum, contează enormă și o diferență de unul-două grade. De exemplu, la mine, la Cornu Luncii, pomii sunt un pic mai puțin înaintați decât cei de la Fălticeni, unde, cel puțin la anumite soiuri, mugurul s-a desfăcut. Dacă vor fi -6 grade și în nopțile următoare va fi foarte rău”, a explicat Radu Mercore.
Pomicultorul ne-a spus că științific ce s-a putut face s-a făcut, prin aplicarea unor tratamente anterioare.
Temperaturile ridicate din martie au bucurat multă lume dornică de căldură, nu însă și pe cei care au legătură cu agricultura și pomicultura.
Soluțiile ca folii puse peste pomi ori focul făcut în jurul acestora țin mai mult de folclor, ne-a explicat pomicultorul.
Focul, de exemplu, ar avea o eficiență la un ger care s-ar manifesta una-două ore, nu nopți la rând.
· O evaluare cu date concrete se va face în zilele următoare
Claudia Elena Gogu, directorul Direcției Agricole Suceava, a stat și ea de vorbă cu mai mulți pomicultori, după prima noapte de ger, de duminică spre luni.
”Pomicultorii spun că sunt deja compromiși cireșii, prunii, caișii, piersicii, cu mărul încă nu se știe, nimeni nu poate spune ceva cert pentru că perioada foarte rece încă nu s-a încheiat. O evaluare apropiată de realitate vom putea face după ce va trece această perioadă nefirească”, a declarat Elena Claudia Gogu.
După cum se știe, mărul este predominant în Bazinul Pomicol Fălticeni, așadar miza majoră este la meri.
În cazul legumicultorilor situația este ceva mai facil de gestionat, deși răsadurile tinere sunt și ele extrem de expuse, în solarii.