Haitele de câini vagabonzi din Suceava, care s-au format în aproape toate cartierele, fiind și perioada de împerechere, vor fi ”destructurate” prin acțiuni de capturare intensificate, inclusiv prin utilizarea armelor cu tranchilizant.
”Am constatat o creștere a numărului de sesizări privind prezența câinilor fără stăpân pe străzi. M-am informat, în oraș sunt formate câteva haite de câini, localizate, de miercuri intensificăm acțiunile de capturare, care vor viza în special câinii de talie mare, pentru că se va acționa și prin împușcare cu tranchilizante. Vom insista până la aducerea situației la normalitate”, a declarat primarul Vasile Rîmbu, care consideră că problema nu va dispărea cât timp se tot aduc câini din alte localități și nu se fac campanii de sterilizare care să vizeze și câinii din mediul rural, inclusiv din gospodării, nu doar pe cei de printre blocuri.
Pentru ca cei de la Adăpostul Public Suceava să poată face capturări prin tranchilizare, de la distanță, a fost necesar ca veterinarul să facă cursuri speciale, de obținere a permisului necesar. Chiar și după ce această piedică a fost depășită, se pune în continuare și problema costurilor – 400 lei pentru un singur câine, la utilizarea armei cu tranchilizante.
Aproape 150 de câini ajunși în adăpost anul acesta
Adăpostul de animale al Sucevei este plin – peste 600 de câini fără stăpân, deși s-au depus eforturi mari și s-a reușit creșterea numărului de adopții, numai anul acesta fiind înregistrate 109 în primele trei luni.
Dar în același timp, în adăpost au ajuns 89 de câini capturați de pe străzi (24 în ianuarie, 18 în februarie, 47 în martie), precum și 52 de câini abandonați direct la adăpost.
În același interval de timp (ianuarie-martie) s-au înregistrat și 15 decese.
Pentru ca numărul de câini de pe străzi să scadă, în paralel cu intensificarea acțiunilor de prindere, în ședința de Consiliu Local de la finele lunii aprilie va fi propus spre aprobare un proiect pentru finanțarea sterilizării a 500 de câini, chiar și a celor care au proprietar.
”Suntem împotriva eutanasierii, deoarece a ucide un câine sănătos este o crimă. Noi vom scădea numărul câinilor din adăpost prin adopții, iar al celor de pe domeniul public prin capturări şi campanii de sterilizări”, a adăugat edilul Sucevei, Vasile Rîmbu.
Cert este că intensificarea măsurilor este absolut necesară, prezența numărului mare de câini pe străzi, în anumite zone, fiind un motiv de teamă pentru o parte a populației, mai ales că atunci când sunt în haită au un comportament mai agresiv, încât câini în mod normal prietenoși pot deveni un pericol pentru cei care trec pe lângă ei, mai ales dacă aleargă, sunt cu bicicleta ori pur și simplu se tem și ”transmit” această frică.