sâmbătă, 5 apr 2025 - Anul XXX, nr. 80 (8915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5295 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rugăminte

Apel de la Spitalul Clinic din Suceava: „Vă rugăm să nu agresați verbal sau fizic personalul medical!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a transmis, vineri, pe rețelele sociale, un apel către pacienți, prin care îi îndeamnă să aibă răbdare și să nu agreseze fizic și verbal personalul medical. „Vă rugăm să ne ajutați cu răbdarea dumneavoastră. Vă rugăm să nu agresați verbal sau fizic personalul medical cu probleme medicale care nu sunt urgențe reale” este rugămintea corpului medical către suceveni.

În comunicat li se transmite celor care au o problemă medicală și nu știu unde să se adreseze că UPU este deschisă non stop, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, în weekend și de sărbătorile legale și că „oricine ajunge la UPU este tratat fără discriminare”, subliniindu-se, totodată, că Unitatea de Primiri Urgențe este „inima spitalului, locul prin care trec zilnic sute de pacienți care au nevoie urgentă de asistență medicală”.  

De asemenea, se arată că din 15 iunie 2001, UPU s-a extins și s-a modernizat constant, odată cu creșterea numărului de oameni care s-au adresat spitalului pentru urgențe medicale.

„De-a lungul anilor, UPU a trecut prin numeroase modernizări pentru suplimentarea spațiului, dar mai important, pentru asigurarea personalului medical necesar celor 21 de linii de gardă. O Unitate de Primiri Urgențe nu poate funcționa fără medici de gardă, de la urgentiștii care văd primii pacienții până la medicii de specialitate solicitați pentru consultații. În ultimele zile, povara pe umerii medicilor a devenit tot mai greu de suportat. Sunt zile în care prin triajul urgențelor trec peste 300 de cazuri, ceea ce solicită la maximum personalul medical. Toate cazurile, de la cele mai grave până la cele mai puțin severe, sunt examinate de medici și beneficiază de tratament de specialitate.

Însă pentru a trata un număr atât de ridicat de pacienți cu același personal, este necesar mai mult timp de așteptare. Acest timp poate duce la frustrări, iar uneori pacienții adresează cuvinte neprincipiale sau amenințări personalului medical. Putem înțelege suferința pacienților și disperarea celor dragi, dar acest gen de presiune nu ajută în situațiile de urgență”, se explică în comunicatul corpului medical, subliniindu-se că munca intensă din programul de gardă și oboseala acumulată îi poate determina pe medici să renunțe la activitatea din spital.

Printre cauzele enumerate pentru supraaglomerarea urgențelor sunt amintite prezentarea pacienților cu afecțiuni cronice care ar trebui tratate în ambulatoriu; cazurile de gravitate redusă care pot fi gestionate de medicii de familie; pacienții neasigurați care nu au medic de familie și nu-și permit consultații private; pacienții reveniși din străinătate care preferă să se trateze gratuit în România; pacienții care nu găsesc asistență medicală pentru schimbarea pansamentelor, deși cazul lor nu reprezintă o urgență; lipsa unor specialități medicale în spitalele din județ, ceea ce face ca pacienții din întreaga regiune să vină la Suceava.

Cazurile menționate ajung în aceeași UPU cu urgențele majore, care necesită intervenție imediată, precum accidentele vasculare cerebrale, infarcturile miocardice, politraumatismele din accidente rutiere, arsurile grave, emboliile pulmonare sau psihozele acute.

 

  • Sistemul de triaj

Toate cazurile care ajung în UPU primesc un cod de urgență și sunt trecute printr-un proces de triaj, care înseamnă evaluarea și clasificarea pacienților în funcție de starea lor clinică, simptome, vârstă și antecedente medicale, stabilitatea funcțiilor vitale și potențialul de agravare a stării de sănătate.

Codurile după care se face încadrarea sunt: cod roșu –implică resuscitare și este o urgență majoră; cod galben – pacient critic, urgență severă, care necesită tratament rapid; cod verde- urgent, urgență moderată, tratabilă în timp; cod albastru – non urgent, poate aștepta mai mult timp; cod alb- consult, caz fără urgență medicală.

Conform protocolului Ministerului Sănătății, timpul maxim de preluare în zona de tratament este de 60 de minute pentru cod verde, 120 de minute pentru cod albastru 240 de minute pentru cod alb, dar lista de așteptare se modifică constant atunci când apar cazuri grave.

În comunicat se subliniază că la urgențe nu se aplică regula „primul venit, primul servit”, adică un pacient cu cod verde sau albastr va trebui să aștepte dacă sosește o victimă rănită grav într-un accident rutier.

În luna martie, la UPU Suceava s-au înregistrat 7.998 de prezentări, dintre care 2.026, adică 25,3% au fost copii, 4.287, adică 53,6% au fost pacienți cu vârste între 17 și 65 de ani și 1.685 de pacienți, respectiv 21,1% au fost pacienți peste 65 de ani. În funcție de codul de triaj, 0,26% au fost de cod roșu, 3,5% de cod galben, 81,6% de cod verde, 7,4% de cod albastru și 4,2% de cod alb.

„Aceste date reflectă complexitatea și volumul mare de muncă în UPU, unde majoritatea cazurilor necesită asistență medicală urgentă, dar nu sunt critice. Ne străduim să reducem timpii de așteptare, însă numărul pacienților care pot fi preluați este limitat de numărul de paturi disponibile, de numărul de medici și de asistenți medicali de pe tură, timpul necesar pentru analize, investigații și consulturi de specialitate. Timpul de așteptare în UPU Suceava nu este mai mare decât în spitalele din străinătate care deservesc o populație similară”, precizează comunicatul transmis de spital, în care se mai subliniază că „ne dorim ca medicii să trateze pacienții cu respect și profesionalism”, însă e nevoie de răbdare și înțelegere și din partea pacienților și aparținătorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apel de la Spitalul Clinic din Suceava: „Vă rugăm să nu agresați verbal sau fizic personalul medical!”.
 Vizualizări articol: 241 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apel de la Spitalul Clinic din Suceava: „Vă rugăm să nu agresați verbal sau fizic personalul medical!”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei