Un spectacol aniversar intitulat „Scena copilăriei – 70 de ani de magie la Palat” a avut loc recent, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Pregătit cu dedicare și răspundere de copiii și elevii care activează în special la cercurile artistice, sub îndrumarea coordonatorilor, spectacolul s-a bucurat de succes și publicul a aplaudat îndelung fiecare act artistic. Muzică și dans, poezie, prezentare de modă, emoție și mesaje de mulțumire din partea foștilor participanți la diferite activități.
Impresionantă, și ca o surpriză în cadrul spectacolului, a fost scrisoarea Andreei Balan (fostă membră a cercului Cenaclu literar, coordonat de prof. Alina Șandru): „Tu, tărâm al visurilor și al poveștilor nesfârșite, unde râsul se împletește cu sunetul pașilor grăbiți spre noi aventuri, primește această scrisoare ca pe o îmbrățișare! (..) Oricât de departe ne vor duce drumurile, știm că undeva, între zidurile tale pline de magie, va exista o parte din noi. Iar când vom reveni, fie și numai în gând, te vom găsi la fel de cald, de primitor, de plin de speranțe gata să prindă aripi”.
- „File de poveste - 70 de ani în imagini și culoare”
În holul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a fost amenajată și o expoziție sub titlul „File de poveste - 70 de ani în imagini și culoare”, de a cărei amenajare s-a ocupat în mod special prof. Petronela Rusu. Pentru a pune în evidență calitatea corpului profesoral ce activează la Palatul Copiilor Suceava, dar și aprecierea față de acesta, directorul instituției, prof. Daniel Aneculăiesei, a oferit fiecărui cadru didactic câte o diplomă de excelență și o plachetă aniversară, realizate cu sprijinul fundației umanitare ASSIST, fundație înființată în anul 2022, din dorința de a sprijini și dezvolta comunitatea locală prin activități caritabile.
Au primit distincții: prof. Cristina Hreamătă Macoveiciuc - Artă decorativă, prof. Adelina Ionescu - Atelierul fantezie, prof. Liviu Maftean – Automodele/Robotică, prof. Alina Șandru - Cenaclu literar/teatru, prof. Simona Achihăiei – Cetățenie democratică, prof. Otilia Ciubotaru – Cultură și civilizație engleză, prof. Eduard Brînzei – Dansuri populare, prof. Mirela Duminică – Dans clasic, prof. dr. Aida Petrea – Dans sportiv, prof. dr. Mărioara Șalup – Dans modern, prof. dr. Ștefania Șoiman – Informatică, prof. Mihai Lungoci - Muzică vocal-instrumentală, prof. Cristina Maxim – Navomodele/origami, prof. Liviu Pînzaru - Operare și programare pe calculator, prof. Petronela Rusu – Pictură, prof. Nicoleta Nuțu - Ecotourism/Meteorologie, prof. Mara Maxim - Karting, prof. Alexandra Cuza – Jurnalism, prof. Mihaela Buculei - Foto Cineclub/Redacție presă, Radio/TV, prof. Olga Baciu Mihoc – Confecții/Design vestimentar, prof. Daniel Aneculăesei – Muzică populară, dar și prof Marcela Reuț.
La activitățile dedicate împlinirii a 70 de ani de activitate la Palatul Copiilor Suceava au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, respectiv inspectorul școlar pentru educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur, inspectorul școlar pentru arte, prof. Loredana Ceică, și inspectorul școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun, foști directori ai palatului, precum prof. Biatrice Choleva și prof. Victor Șutac.
- „Cu soarele pe umăr”
În perioada 24-29 martie, au avut loc mai multe activități dedicate împlinirii a 70 de ani de activitate la Palatul Copiilor Suceava. Săptămâna a început cu activitatea „Ziua porților deschise”, în cadrul căreia, sub titlul „Comoara înțelepciunii - despre valori”, copii și elevi de la școlile din municipiu au vizitat Palatul. O activitate deosebită s-a dovedit cea organizată de prof. Cristina Hreamătă Macoveiciuc, cu copiii de la școala din Măriței, dar și activitatea cuprinsă în proiectul „Dialogul Artelor”, desfășurată la școala din Mitocu Dragomirnei, coordonator proiect Petronela Rusu.
Au avut loc activități outdoor, în curtea interioară a palatului și în spațiul din fața instituției, sub titlul „Cu soarele pe umăr”, coordonate de prof. Petronela Rusu și de prof. Nicoleta Nuțu.
Începând de luni, 25 martie, și până pe 28 martie, în fiecare dimineață, în studioul Intermedia TV au fost prezenți profesori, inspectori școlari și actuali sau foști cursanți ai activităților desfășurate la Palatul Copiilor. Aceștia au adus în atenție modul în care copiilor le sunt descoperite anumite abilități și felul în care participarea la activitățile de la palat le-a influențat viitorul. Totodată, au fost transmise mesaje ale actualului și foștilor directori ai instituției de învățământ nonformal prin diferite canale media.
Pe 28 martie, a avut loc și etapa județeană a concursului interjudețean ”Start IT” (ediție aniversară), coordonator proiect prof. dr. Ștefania Șoiman. Manifestările dedicate celor 70 de ani de existență a acestei prestigioase instituții de învățământ nonformal din județ, al cărei prag a fost trecut de-a lungul timpului de câteva sute de mii de copii, vor continua pe parcursul întregului an aniversar.