joi, 27 mar 2025 - Anul XXX, nr. 72 (8907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6187 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

O problemă care se transformă într-o nouă normalitate

Deficit mare de umiditate în solul agricol. Cantitățile de precipitații au fost scăzute în toamnă și dezastruoase în debut de 2025

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul agricol 2024-2025 se preconizează a fi și el greu pentru agricultorii suceveni, aprovizionarea cu apă a solului fiind deficitară în lunile de toamnă și de iarnă, conform măsurătorilor oficiale.

Din evidențele Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava rezultă că din septembrie 2024 și până în martie 2025 s-au înregistrat doar 171,58 l/mp precipitații pe zona agricolă a județului, față de o cantitate optimă de 800 de l/mp. 

Analiza pe fiecare lună în parte arată că umiditatea a fost deficitară în lunile de toamnă, în timp ce în lunile din debut de 2025 precipitațiile au fost și mai scăzute.

Astfel, în septembrie s-au înregistrat 35 l/mp, în octombrie 39 l/mp, în noiembrie 27 l/mp, decembrie 50 l/mp.

În debut de 2025, noile rezerve de apă au fost aproape inexistente, ianuarie 5,28 l/mp, februarie 6,36 mm, martie 10,28 l/mp.

Aceste cifre relevante spun destul de multe. A fost vizibil, însă, și cu ochiul liber că precipitațiile din această iarnă au fost foarte rare, și aici facem referire la zona agricolă a Sucevei, așadar exceptând partea montană.

 

· Adaptare la noile realități, adică la agricultură în condiții de secetă moderată, în cel mai bun caz

 

Conform datelor din teren, culturile de toamnă se prezintă totuși într-o stare normală de dezvoltare la acest moment. Perioada decisivă pentru acestea abia urmează. Cum deficitul este deja mare, iar temperaturile vor crește treptat, ar fi nevoie de cantități mari de precipitații în următoarele două-trei luni. 

Claudia Elena Gogu, directorul Direcției Agricole Suceava, a declarat: ”Culturile de toamnă sunt normal dezvoltate, în principal datorită umidității acumulate în perioada septembrie-decembrie. Culturile de cereale păioase se află în faza de 3-4 frunze, bine înfrățite și cu foliaj dezvoltat. Culturile de rapiță se află în faza de formare a foliajului, 8-10 frunze, bine dezvoltate și înrădăcinate. Lucrările de sezon pentru culturile de primăvară se vor desfășura în bune condiții în zilele fără precipitații”.

Aproximativ același punct de vedere vine și din partea cultivatorilor de teren suceveni. Aceștia par deja împăcați cu gândul că trebuie să se adapteze la noile realități, adică la agricultură în condiții de secetă moderată, asta în cazul cel mai bun.  

Cultivatorul sucevean Mihai Flutur a precizat că se resimte deficitul major de umiditate din sol, dar deocamdată culturile de toamnă arată bine.

”Bolile le stăpânim bine, avem tratamente, dar mai trebuie și ploaie. Și este important să fie precipitați cât de cât constante, care să mențină umiditatea, asta ne-a lipsit în ultimii ani. Oricum ar fi, este un an foarte important, la ce costuri sunt, încă un an cu producții slabe ar fi un dezastru”, a arătat Mihai Flutur.

Și în acest an fermierul a încercat mai toate culturile importante, rapiță, grâu, secară, floarea-soarelui, porumb, inclusiv cartoful, însămânțat pe 10 hectare.

Pe termen scurt, cultivatorii de teren speră, în baza prognozelor meteo, la trei zile cu precipitații importante la acest final de săptămână.

 

· Proiectul rachete antigrindină pentru Suceava și Botoșani, amânat de mai multe ori 

 

Peste problema secetei, inclusiv anul trecut, grindina a provocat și ea pagube pe suprafețe importante.

Pe acest fond, sistemele antigrindină de care se vorbește deja de câțiva ani de zile în Suceava se lasă încă așteptate.

Prefectura Suceava anunța, la începutul lui 2024, că sistemul antigrindină menit să protejeze culturile din județele Suceava și Botoșani va deveni operațional în 2024.

Este un obiectiv la care se lucrează de trei ani de zile în cadrul unui proiect cu o valoare care depășește 3 milioane de euro.

Proiectul include înființarea a 20 de puncte de lansare, din care 12 în județul vecin și opt în Suceava.

Cele opt puncte de lansare aferente județului Suceava vor fi în Volovăț, Șerbăuți, Hănțești, Bursuceni, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni și Comănești.

Doar că suntem în 2025, iar proiectul este din nou blocat. Din datele pe care le avem, construcția punctelor de lansare este atribuită prin licitație unei firme, dar aici lucrurile sunt blocate. Se așteaptă o deblocare rapidă a situației, în caz contrar urmând ca nici în 2025 sistemul antigrindină să nu devină operațional.

De altfel, aceste rachete antigrindină sunt contestate de o parte dintre cultivatorii de teren din România, însă specialiștii spun că temerile privind faptul că acest sistem ar alunga norii de ploaie fac parte doar din folclor și nu au niciun fundament științific.   

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deficit mare de umiditate în solul agricol. Cantitățile de precipitații au fost scăzute în toamnă și dezastruoase în debut de 2025.
 Vizualizări articol: 1415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deficit mare de umiditate în solul agricol. Cantitățile de precipitații au fost scăzute în toamnă și dezastruoase în debut de 20255.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei