Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
vineri, 14 mar 2025 - Anul XXX, nr. 61 (8896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3617 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Concluzii

Fostul șef de la Permise și Înmatriculări și ofițerul anticorupție, recent condamnați, au sfidat instanța de judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna trecută s-a dat o primă soluție de condamnare în dosarul șpăgilor de la ”fabrica de permise”.

Judecătorul de la Tribunalul Suceava care a analizat dosarul a arătat în motivare că toți cei trei inculpați, respectiv comisarul-șef Radu Obreja, ofițerul Mihail Martin și Radu Popovici ”nu au avut o poziţie procesuală sinceră”.

Mai mult, Obreja și Martin și avocații acestora au sfidat pur și simplu instanța de judecată.

”Pe parcursul judecății, atât inculpatul Mihail Martin, cât și inculpatul Radu Obreja, prin apărătorii aleși, au avut un comportament procesual caracterizat, preponderent, prin rea-credință. În această privință instanța menționează că apărătorul inculpatului Radu Obreja a lipsit nejustificat la mai multe termene de judecată, fără a asigura substituirea, apărătorul inculpatului Mihail Martin a părăsit, nejustificat, sala de judecată când instanța a dispus deschiderea dezbaterilor în cauză, motiv pentru care la termenul respectiv dezbaterile nu au avut loc, cauza fiind amânată pentru lipsă de apărare; au fost formulate repetate cereri de recuzare, au fost formulate cereri probatorii fără o teză probatorie reală și au fost făcute solicitări care depășeau cu mult limitele apărării prevăzute de Codul de Procedură Penală”, se arată în motivarea de la Tribunalul Suceava.

·”Pedeapsa cu închisoarea este o măsură de constrângere, dar şi un mijloc de reeducare eficient”

Judecătorul care a dat verdictul în acest dosar crede că pedeapsa cu executare este o modalitate care se justifică pe deplin în ceea ce îi privește pe cei trei.

”Ca măsură de constrângere, pedeapsa are pe lângă scopul său represiv şi o finalitate de exemplaritate, ea concretizând dezaprobarea legală şi judiciară, atât în ceea ce priveşte fapta penală săvârşită, cât şi în ce priveşte comportamentul făptuitorului.

Ca atare, pedeapsa şi modalitatea de executare a acesteia trebuie individualizate în aşa fel încât inculpatul să se convingă de necesitatea respectării legii penale.

Instanţa apreciază că pedeapsa cu închisoarea este o măsură de constrângere, dar şi un mijloc de reeducare eficient, răspunzând astfel dezideratelor înscrise în legea penală”, se mai arată în motivare.

În ceea ce îl privește pe ofițerul Mihail Martin, judecătorul a constatat că acesta nu are intenția de a se ”îndrepta”.

”Instanța nu a identificat elemente din care să rezulte îndreptarea conduitei inculpatului într-un viitor apropiat, astfel că se justifică aplicarea unei pedepse orientate peste minimul special prevăzut de lege cu privire la infracțiunea de luare de mită”, a justificat magistratul de la Tribunalul Suceava.

Referitor la Radu Popovici, s-a ajuns la concluzia că acesta era omul casei la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava și că era la curent cu absolut tot ceea ce se petrecea acolo.

”Instanța reține că inculpatul Radu Popovici era familiarizat cu mediul profesional al inculpatului Radu Obreja, acesta regăsindu-se de multe ori în biroul lui Radu Obreja, participând la discuții alături de alți lucrători de poliție, subalterni ai inculpatului Radu Obreja. Totodată, instanța reține că inculpatul Radu Popovici era familiarizat și cu personalul de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție, cunoștea cine este șeful acestei structuri, o parte din polițiștii care lucrau în cadrul acestei structuri și care sunt atribuțiile de serviciu ale acestora”, se mai specifică în motivare.

·”Faptele comise de aceștia prezintă un grad de pericol social deosebit”

Magistratul care a dat soluția de condamnare a venit și cu o concluzie referitor la soluția pe care a dat-o vizavi de cei trei.

”În final, în ceea ce privește pericolul social al faptelor săvârșite de inculpați, instanța reține că faptele comise de aceștia prezintă un grad de pericol social deosebit deoarece prin comiterea unor astfel de fapte se afectează relațiile de serviciu, aducându-se astfel atingere prestigiului de care trebuie să se bucure instituțiile statului, fiind totodată afectată încrederea populației în astfel de instituții, cum sunt cele în care și-au desfășurat activitatea inculpații (Serviciul Județean Anticorupție Suceava, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava), care au dat dovadă de o periculozitate sporită și care în loc să-și îndeplinească cu corectitudine obligațiile profesionale, au adoptat o atitudine contrară comportamentului ce se impune a-l avea o persoană care activează în cadrul organelor de poliție”, a opinat judecătorul de caz.

Comisarul-șef Radu Obreja, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, a primit 4 ani și 4 luni, ofițerul Mihail Martin, de la Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Județean Suceava, a încasat o pedeapsă de 6 ani și 4 luni, în timp ce Radu Popovici, omul care îi albea banii lui Obreja și făcea diferite comisioane și intermedieri, a luat 5 ani și 8 luni de închisoare.

Toate pedepsele sunt cu executare, cu mențiunea că soluția de la Tribunalul Suceava nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul șef de la Permise și Înmatriculări și ofițerul anticorupție, recent condamnați, au sfidat instanța de judecată.
 Vizualizări articol: 6258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Fostul șef de la Permise și Înmatriculări și ofițerul anticorupție, recent condamnați, au sfidat instanța de judecată3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei