Profesori de chimie suceveni, alături de cadre din alte județe, universitari, cercetători, studenți, au înaintat Ministerului Educației un memoriu în care subliniază importanța disciplinei în dezvoltarea elevilor, implicațiile acestei științe în fiecare aspect al vieții, solicitând păstrarea numărului de ore actual în orarul elevilor de liceu.
„Chimia joacă un rol esențial în toate aspectele vieții.
Orele de chimie în liceu nu doar că oferă o bază solidă de cunoștințe științifice, dar dezvoltă și abilități esențiale pentru viață, pregătind elevii pentru provocările viitoare, atât în carierele lor profesionale, cât și în viața de zi cu zi. De asemenea, contribuie la formarea unei viziuni mai clare și mai informate asupra lumii, încurajând gândirea critică și responsabilitatea față de mediul înconjurător.
Profesorii din învăţământul preuniversitar și cel universitar alături de reprezentanți ai studenților solicită ca disciplina chimie să facă parte din trunchiul comun pentru filiera teoretică (profil real) și filiera tehnologică (profil tehnic), dar și pentru viitorii pedagogi, pe tot parcursul liceului, precum și să fie păstrate numărul actual de ore alocate disciplinei CHIMIE la filiera tehnologică”, se arată în memoriul trimis Ministerului Educației.
· Explicații și argumente
Profesorii susțin că dacă noile planuri cadru vor intra în vigoare, elevii (de la teoretic, tehnologic și vocațional) vor avea mai puține ore de chimie în orar, privându-i pe aceștia de „oportunitatea alfabetizării ştiinţifice”.
„Vorbim despre inteligență, dezvoltarea gândirii critice și abilităților de rezolvare a problemelor, observarea mediului înconjurător, gândire logică inclusiv abilități practice, toate le putem dezvolta în cadrul orelor de chimie, inclusiv dezvoltarea unor abilități de cercetare și analiză a datelor, care sunt transferabile în multe alte domenii.
Elevul nu mai are dreptul să mai studieze chimie decât dacă este la științe?
Chimia este o știință fundamentală care joacă un rol esențial în toate aspectele vieții, de la starea noastră de sănătate fizică (mergem la doctor și ne recomandă analize = chimie; medicamente = chimie), la starea psihică (serotonină, dopamină etc). (...)
Chimia este esențială în protejarea mediului. De asemenea, ultima modă, binevenită, cu PET-uri reciclabile oare nu înseamnă tot chimie?
Poate partea cea mai importantă este ceea ce mâncăm în fiecare zi: multă chimie. Tot ce înseamnă produse de igienă și produse cosmetice, produse de uz casnic, săpunuri, detergenți, cosmetice și produse de curățenie sunt rezultatul unor procese chimice complexe”, spun profesorii în documentul trimis la București.
Aceștia menționează că și cei care se pregătesc de o carieră în învățământ (clasele de învățător/educator) vor învăța mai puțină chimie, deși ei vor preda elevilor mici cunoașterea mediului.
„În clasele IX-X, în doar o oră pe săptămână se pot atinge doar câteva competențe.
Cum poate un învățător sau un educator să predea fără cunoștințele din clasele XI-XII? Verificați ceea ce implică curriculum pentru grădiniță: 3-6 ani!
Vrem elevi care să facă automatizări și calculatoare, dar să nu aibă prea multe noțiuni de chimie? Vor studia rezistența materialelor. Orice piesă din componența calculatorului are la bază chimie. Piesele calculatorului nu înseamnă tot chimie, cei care fac diferite reparații și folosesc diferite substanțe oare nu mai au dreptul să învețe despre ele?
Sau la învățământul profesional, mecanicul, tinichigiul, vopsitorul nu au dreptul să aibă prea multe noțiuni despre chimie? La clasa a IX-a, filieră tehnologică, profil tehnic, în doar o oră pe săptămână elevii nu pot dobândi prea multe competențe. Să ne gândim la impactul chimiei în viața de zi cu zi, dar și la faptul că acești elevi vor fi viitorii tehnicieni, de exemplu, în industria textilă și pielărie. O parte dintre acești copii se vor îndrepta spre inginerie. Ne dorim să avem specialiști sau doar muncitori necalificați?”, au mai explicat profesorii ministerului.