Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni continuă să fie un model de excelență în implementarea proiectelor europene, consolidând o tradiție de peste 20 de ani în acest domeniu. Instituția se afirmă ca un partener activ în schimburile educaționale internaționale, facilitând accesul la resurse moderne de învățare pentru profesori și elevi.
Începând cu data de 3 martie 2025, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni devine partener în două noi proiecte Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 - Parteneriate pentru cooperare, desfășurate în domeniile Educație școlară și Formare profesională-VET. Aceste proiecte vor aduce beneficii considerabile atât cadrelor didactice, cât și elevilor, oferindu-le oportunitatea de a se dezvolta profesional și de a interacționa cu instituții europene de prestigiu.
Proiectul CLIL: integrarea limbilor străine în educație
Primul proiect, intitulat CLIL (Content Learning Integrated Language - Învățarea integrată de conținut și limbă), este un parteneriat pentru cooperare KA210, de mică anvergură, în domeniul Educație școlară. Proiectul este coordonat de Duzce Fen Lisesi din Turcia și are ca parteneri liceul Kaunas Santara Gymnasium din Lituania și Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni. Cu o durată de 18 luni (03.03.2025 - 02.09.2026), proiectul are ca obiectiv principal formarea cadrelor didactice pentru a furniza un act educațional de calitate, adaptat cerințelor pieței europene a muncii.
„Prin utilizarea metodei CLIL, profesorii vor putea integra conținuturile disciplinelor cu învățarea limbilor străine, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor elevilor. Vor fi create și distribuite materiale didactice inovatoare, care combină aplicațiile STEM cu metoda CLIL. Acestea vor fi disponibile pe site-urile școlilor partenere, facilitând accesul la resurse educaționale moderne pentru toți actorii implicați”, ne-a spus prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiecte la Colegiul „Mihai Băcescu”.
Descoperirea deserturilor tradiționale balcanice prin proiectul VET
Cel de-al doilea proiect, intitulat Let's Eat Sweet & Let’s Talk Sweet: Traditional Balkan Desserts, from Past to Future („Să mâncăm dulciuri și să vorbim dulce: deserturile tradiționale balcanice de la trecut la viitor”), este un parteneriat KA210 în domeniul VET-Formare profesională. Acesta este coordonat de Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi din Ankara, Turcia, având parteneri din Grecia, Croația și România. Cu aceeași durată de 18 luni, proiectul se axează pe explorarea și promovarea deserturilor tradiționale balcanice, urmărind transmiterea acestora către noile generații.
„Elevii și profesorii implicați vor avea ocazia să descopere și să experimenteze rețete autentice, contribuind la crearea unei rețele de colaborare în acest domeniu. Ca rezultate concrete, proiectul va genera o carte de bucate cu rețete tradiționale și un film tutorial cu instrucțiuni pentru prepararea deserturilor. Aceste materiale vor facilita dezvoltarea competențelor profesionale și vor sprijini incluziunea pe piața muncii a absolvenților din domeniul formării profesionale inițiale. Proiectul susține, de asemenea, prioritățile europene privind mediul și schimbările climatice, promovând utilizarea responsabilă a resurselor și reducerea risipei alimentare. Totodată, contribuie la adaptarea educației VET la cerințele pieței muncii, facilitând tranziția verde și pregătirea profesională a elevilor în domeniul gastronomie”, a precizat prof.dr. Raluca Iuliana Suciu.
Impactul proiectelor asupra comunității educaționale
În paralel, se continuă implementarea celor două proiecte de mobilități pentru personalul de predare la profilul teoretic, Acreditarea din domeniul Educație școlară (2021-2027), respectiv, mobilități pentru elevi și specialiști VET, în cadrul Acreditării din domeniul Formare profesională (2022-2027).
Participarea la aceste proiecte europene aduce beneficii semnificative în cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni. Elevii și profesorii au acces la experiențe de învățare moderne, dezvoltându-și competențele și creând conexiuni cu alte instituții europene. Impactul acestor proiecte se reflectă nu doar asupra beneficiarilor direcți, ci și asupra comunității educaționale extinse, care poate prelua exemplele de bune practici rezultate în urma diseminării experiențelor acumulate.
Prin aceste demersuri, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni nu doar că își consolidează poziția ca promotor al educației europene, dar contribuie activ la dezvoltarea unui mediu educațional inovator, adaptat cerințelor viitorului.