vineri, 28 feb 2025 - Anul XXX, nr. 49 (8884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5295 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Zilele USV 2025

Conferință privind rolul Bisericii Române Unite în formarea elitelor intelectuale, la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilele Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), care se vor derula la începutul lunii martie a acestui an, vor găzdui în cadrul instituției sucevene și o conferință  organizată de către Biblioteca Universității și Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării.  Astfel, cei interesați pot lua parte la conferința aniversară ”Biserica Română Unită – formatoare a elitelor intelectuale moderne în cultura noastră”, marcându-se cu această ocazie 325 de ani de la unirea religioasă a românilor ardeleni cu Biserica Romei. Odată cu evenimentul care se va derula miercuri, 5 martie, începând cu ora 11.00, în Sala de lectură „Emanuel Diaconescu”, Corp E, Biblioteca USV, va avea loc și expoziția de carte intitulată ”Succesiunea vârstelor intelectuale în Transilvania după unirea cu Biserica Romei”.

Conferința va fi susținută de prof. univ. dr. Niculina Iacob, care va prezenta publicului și expoziția de carte. Cu această ocazie, participanții la eveniment vor putea vedea și o serie de cărți vechi, printre care ediția princeps a Bibliei de la Blaj (1795) și Biblia de la Sankt Petersburg (1819), aflate în colecția de carte rară a Bibliotecii Universității din Suceava. Iubitorii de carte vor putea răsfoi, de asemenea, prima gramatică a Academiei Române (1869) și primul Dicționar Academic al limbii române (1871-1876).

În cadrul conferinței se va putea vorbi deschis despre modernizarea culturii române, care a fost posibilă datorită evenimentelor petrecute în Transilvania în jurul anului 1700. Astfel, visul lui Inochentie Micu-Klein de a face din Blaj o cetate de cultură românească s-a împlinit, iar cuvintele lui Mircea Eliade zugrăvesc cel mai bine rolul pe care l-a jucat „Mica Romă” a românilor în acest proces: „Făclia aprinsă la Blaj (...) n-a mai putut fi stinsă de atunci şi nici nu se va stinge vreodată. Episcopul Inochentie Micu n-a trecut-o numai în mâinile vrednicului său urmaş, Petru Pavel Aron; el a încredinţat-o sutelor şi miilor de tineri ardeleni care au învăţat de atunci în Şcoalele Blajului. Odată trezită conştiinţa latinităţii noastre, nimeni şi nimic n-a mai putut-o nimici; de generaţii, ea face parte din însăşi conştiinţa noastră de Români. Limba, literatura şi cultura românească modernă poartă pecetea făurită de Blaj – cu câte lacrimi, cu cât sânge şi cu cât geniu o ştie numai istoricul care şi-a închinat viaţa cercetând această epocă eroică. Asemenea creaţii spirituale n-au moarte, căci ele s-au identificat cu însuşi geniul neamului care le-a dat naştere.” (Mircea Eliade, Omagiu Şcolilor din Blaj (1754-1954), lucrare apărută la Paris în anul 1955).

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conferință privind rolul Bisericii Române Unite în formarea elitelor intelectuale, la USV.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conferință privind rolul Bisericii Române Unite în formarea elitelor intelectuale, la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei