· „Ziua Porților Deschise”
Sucevenii pot vizita subunitățile de pompieri din județul Suceava, în perioada 26 februarie – 4 martie 2025, în intervalul 9:00 – 15:00, în cadrul programului „Ziua Porților Deschise”. Copiii, tinerii, adulții vor putea vedea îndeaproape autospecialele și echipamentele de intervenție folosite în misiunile de salvare. Vizitatorii vor avea oportunitatea de a înțelege mai bine activitatea salvatorilor și modul în care aceștia acționează în situații de urgență.
· „Legende și Tradiții de Mărțișor”
La Muzeul Etnografic Hanul Domnesc vor fi organizate și în acest an ateliere creative - povești din lumea satului de odinioară. Muzeografii vor aduce în fața publicului, într-o manieră relaxantă și atractivă, ludico-educațională, povești din lumea satului. Programul de educație muzeală debutează cu tema „Legende și Tradiții de Mărțișor”, în perioada 4-14 martie 2025. Participarea este pe bază de programări la telefon: 0740 652 192. Activitățile se vor desfășura în zilele de marți, miercuri, joi și vineri, timp de două ore pe zi. Taxa de participare este de 10 lei/persoană pe zi/atelier.
· Târgul Mărțișorului „Târg de Meșteri Populari”, la Iulius Mall
Târgul Mărțișorului „Târg de Meșteri Populari” are loc până pe data de 2 martie la Iulius Mall Suceava. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Iulius Mall Suceava. Sunteți invitați să vizitați târgul și să descoperiți mărțișoare autentice, lucrate manual, adevărate simboluri ale tradiției românești.
Joi, 27 februarie
· Conferința „Poetul Grigore Vieru - o lumină a românismului”
Sub mottoul „Bucovina - Memorie și identitate”, la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc va avea loc joi, 27 februarie 2025, la ora 16:00, conferința „Poetul Grigore Vieru - o lumină a românismului”.
Invitații serii culturale sunt: profesor Paraschiva Abutnăriței, poet, eseist, monograf și publicist, care l-a cunoscut, îndeaproape, pe marele poet și care va susține conferința. Armin Ivan - cantautor folk, va oferi publicului un moment muzical. Proiectul cultural este coordonat de bibliotecara Luminița Ignea. Intrarea este liberă.
· Recital de chitară susținut de Samuel Duciuc, Alexandru Dragomirescu, Ștefan Costandache, la Biblioteca Bucovinei
La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava va avea loc joi, 27 februarie 2025, începând cu ora 17:30, un Recital de chitară susținut de Samuel Duciuc, Alexandru Dragomirescu, Ștefan Costandache, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”. Profesori îndrumători: lect. univ. Dan-Alexandru Arhire, asist. univ. Dragoș Ilie, prof. Ilie-Aurelian Zugravu. Coordonator proiect: Johannes Onesciuc.
Vineri, 28 martie
· Femei de succes – Performanță la superlativ, ediția a XIV-a. Invitată: Analia Selis
Artista Analia Selis va concerta vineri, 28 februarie 2025, începând cu ora 18:00, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, în cadrul evenimentului Femei de succes – Performanță la superlativ, ediția a XIV-a. Organizatorii promit o gală pe acorduri muzicale, în cadrul căreia vor fi evidențiate câteva tinere care s-au remarcat în domeniile lor de activitate.
· Expoziția „Manuscript gestual”, semnată de Claudia Maria Prelipcean, la Galeria de Artă „Ion Irimescu”
Artista Claudia Maria Prelipcean va expune la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava, în perioada 1 – 31 martie 2025, lucrări din expoziția „Manuscript gestual”. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 28 februarie, la ora 16:00. Curatorul expoziției este dr. Camelia Sadovei.
Sâmbătă, 1 martie
· Lansarea volumului „Nicolai I. Grămadă (1892-1961). Moștenirea cărturarului bucovinean”
În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” va avea loc sâmbătă, 1 martie 2025, începând cu ora 11:00, lansarea volumului „Nicolai I. Grămadă (1892-1961). Moștenirea cărturarului bucovinean”, semnat de prof. dr. Tatiana Matei. Moderator al evenimentul va fi dr. Elena Pintilei, bibliograf în cadrul Compartimentului informare bibliografică al Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”.
Luni, 3 martie
· Vernisajul expoziției „Culori răsfirate”, grafică și pictură, de Ana-Maria Ovadiuc AMO
În spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava va avea loc luni, 3 martie 2025, de la ora 17:00, vernisajul expoziției „Culori răsfirate”, expoziție de grafică și pictură, de Ana-Maria Ovadiuc AMO. Intrarea este liberă. Lucrările pot fi admirate în perioada 3 – 31 martie 2025.
· Spectacolul „Ordinea în care a plâns Ruxandra”, prezentat de Teatrul Fabulinus
Luni, 3 martie 2025, de la ora 19.00, va avea loc, la sala Auditorium Joseph Schmidt a USV, cea de-a cincisprezecea reprezentaţie a spectacolului „Ordinea în care a plâns Ruxandra”, prezentat de Teatrul Studenţesc Fabulinus. Spectacolul regizat de Cosmin Panaite reprezintă prima montare a textului dramaturgei Eliza Păuna într-un teatru. Preţul unui bilet întreg este de 20 de lei, iar preţul unui bilet pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10 lei. Accesul publicului în sală se face începând cu ora 18.30; după începerea spectacolului, accesul în sală nu mai este permis.
Marți, 4 martie
· Spectacolul de teatru - premieră „Fluturi, Fluturi”
Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc marți, 4 martie 2025, la ora 19:00, spectacolul de teatru - premieră „Fluturi, Fluturi”, cu o distribuție perfectă: Maia Morgenstern, Marius Manole și Alexandra Paftală. Biletele costă 165 sau 145 de lei și pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, intrare B, etaj 1. Relații la telefon: 0230 523 718.
· Spectacolul Cosmic al Teatrului Studențesc Fabulinus, la Sala Planetariu a Observatorului Astronomic USV
Sala Planetariu a Observatorului Astronomic USV va găzdui pe 4 martie 2025, de la ora 19.00, spectacolul Cosmic al Teatrului Studențesc Fabulinus. Distribuția spectacolului: Luminiţa Andruh, Gabriela Opria, Ioana Stempel. Cezar Lesanu, operatorul proiecțiilor, este muzeograf al Observatorului Astronomic și doctorand la USV. Biletele se pot achiziționa astfel: online, de pe www.iabilet.ro, de la sediul Casei de Cultură a Studenţilor, str. Zorilor, nr. 6 (lângă Auto Albina), de luni până vineri, între orele 9-17, de la Observatorul Astronomic USV, începând cu ora 18.00, doar în ziua spectacolului, în limita locurilor disponibile. Preţul unui bilet întreg este de 20 de lei, iar preţul unui bilet pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10 lei.
· Dialog despre poezie cu Florin Dumitrescu, poet și textier
Casa de Poezie Light of ink & Palo Santo Shop, Bar & Coffee Hub, în parteneriat cu Colegiul Național “Petru Rareș” Suceava & Casa de Editură Max Blecher, vă invită marți, 4 martie 2025, începând cu ora 17.00, la Seara de Poezie 7 (serile 2025 iarna), organizată în Palo Santo Shop, Bar & Coffee Hub (Mun. Suceava, Strada Bistriței 8, Cartier Obcini). Dialog despre poezie cu Florin Dumitrescu, poet și textier. Invitat, actorul și regizorul Cosmin Panaite.
Prezintă poetul Vlad Sibechi, cronicar literar. Moderatoare, poeta Adela Șulea.
Miercuri 5 martie
· „Ferenike”, primul roman autobiografic al scriitoarei Doina Ruști, va fi lansat la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc
„Ferenike”, primul roman autobiografic al scriitoarei Doina Ruști, va fi lansat pe 5 martie 2025, la ora 18:00, la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc.
Amfitrionul acțiunii culturale, managerul instituției gazdă, Nicoleta Bogoș, invită publicul la o întâlnire cu scriitoarea Doina Ruști, o întâlnire prilejuită de recentul ei roman - Ferenike - apărut anul acesta la Editura Humanitas. Evenimentul, organizat de Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc, va avea loc la Mansarda BMCM, într-un cadru de poveste, întocmai cum va fi și dialogul scriitoarei cu cititorii, „un dialog condus cu măiestrie și iscodirea cititorului pasionat, de doamna profesor Lidia Mihaela Mîrzac”.
· „Punguţa cu doi bani, de Valentin Dobrescu, după o poveste de Ion Creangă, la Auditorium „Joseph Schmidt”
„Punguţa cu doi bani” de Valentin Dobrescu, după o poveste de Ion Creangă, la Auditorium „Joseph Schmidt”. Regia artistică: Valentin Dobrescu; Scenografia: Mihai Pastramagiu; Muzica: Alin Macovei Moraru. Recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani. Reprezentații la orele: 16.00 și 18.00. Costul biletelor: 10 lei (elevi, studenți și pensionari)
20 lei (pentru publicul general). Bilete se pot achiziționa de la sediul CCS (str. Zorilor lângă Auto Albina) sau de la intrare. Bilete online disponibile pe iabilet.ro