Conducerea Spitalului Clinic Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a refuzat să acorde un stimulent financiar cuprins între 1.000 și 2.000 de lei/lună unui medic de Unitatea de Primiri Urgențe, care este plătit mai prost decât o asistentă. Asta în timp ce managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, și-a aprobat de ani de zile indemnizații de 6.500 de lei/lună, care se adăugau salariului lunar brut de 23.730 de lei. Situația a fost făcută publică de președintele Consiliului de Administrație de la Spitalul Clinic Județean Suceava, dr. Andrei Cristof, care a ținut să evidențieze faptul că una dintre cele mai mari probleme ale acestei unități spitalicești este lipsa medicilor la Unitatea de Primiri Urgențe, unde zilnic sute de oameni așteaptă ore întregi pentru a fi consultați.
Dr. Andrei Cristof a arătat că situația este și mai critică la Urgențele pentru copii, unde linia de gardă a fost desființată din cauza lipsei de personal. Astfel, spune medicul sucevean, copiii care ajung la urgențe, din tot județul, sunt nevoiți să aștepte ore în șir până să fie consultați de aceiași puțini medici care se ocupă și de adulți.
Președintele Consiliului de Administrație de la Spitalul Clinic Județean Suceava a precizat că printre acești medici se numără și o doctoriță suceveancă, Cristina Dima, fost medic de familie în Anglia, unde și-a făcut și rezidențiatul.
Dr. Cristina Dima s-a întors în România împreună cu familia și, de câteva luni, lucrează la spital, la UPU Suceava, în baza unui contract de colaborare, pentru un salariu net de aproximativ 6.000 de lei lunar.
„Lucrează șase zile pe săptămână, în ture de zi și de noapte, și este unul dintre medicii care susțin, atât cât pot, și activitatea de la Urgențele Pediatrice. Deși a solicitat, conform legii, un stimulent financiar între 1.000 și 2.000 de lei, pentru a depăși nivelul salarial al unei asistente de la UPU, care câștigă în jur de 7.500 de lei net, conducerea spitalului i-a respins cererea”, a spus dr. Andrei Cristof, care a adăugat că „date fiind condițiile în care lucrează, doamna doctor a cerut, potrivit legii, o indemnizație în limita a două salarii minime brute pe țară. În momentul de față, ea câștigă mai puțin decât o asistentă din UPU. Am înțeles că a fost refuzată pe motiv că s-ar crea un precedent. Din punctul meu de vedere, este revoltător”.
· Un audit realizat de Consiliul Județean la Spitalul Județean a dezvăluit că managerul Alexandru Calancea a încheiat contracte de prestări servicii medicale cu instituția pe care o conduce, în calitate de medic specialist cardiolog
Dr. Andrei Cristof a mai precizat că respingerea cererii este cu atât mai greu de înțeles cu cât spitalul se confruntă cu un deficit sever de medici urgentiști, iar managerul Alexandru Calancea nu a găsit, până acum, nicio soluție reală pentru această problemă și nici nu a venit până acum cu un proiect concret în acest sens.
„În timp ce haosul de la Urgențe persistă de ani de zile și mii de suceveni au de suferit, managerul Calancea refuză să susțină financiar un medic care își face treaba, dar își aprobă în schimb indemnizații de mii de lei lunar, pe lângă un salariu de aproape 5.000 de euro de la spital”, a declarat președintele Consiliului de Administrație de la spitalul sucevean.
Pe de altă parte, trebuie spus că din informațiile pe care le avem, un raport recent de audit al activității Spitalului Clinic Suceava a scos la iveală și alte detalii despre modul în care sunt gestionate resursele financiare.
Din audit reiese faptul că managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, și-a încheiat încă din 2021, an în care a fost numit interimar la conducerea unității medicale, contracte de prestări servicii medicale cu instituția pe care o conduce, în calitate de medic specialist cardiolog. Acest lucru înseamnă că practic managerul Alexandru Calancea îl plătea pe medicul Alexandru Calancea să ofere consultații în ambulatoriul de specialitate al spitalului timp de 4 ore pe zi de luni până vineri și șapte ore, sâmbătă și duminică. În urma auditului făcut de CJ Suceava ar fi reieșit că în total, dr. Alexandru Calancea a încasat din prestări servicii medicale suma de 263.500 de lei.
Mai mult, la salariul brut din contractul de management, de 23.730 de lei, se adaugă încă o sumă brută de 6.500 de lei reprezentând stimulente lunare și sumele provenite din contractul de prestări servicii amintite anterior.