sâmbătă, 22 feb 2025 - Anul XXX, nr. 44 (8879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7543 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fonduri

Consiliul Județean Suceava va aloca 16 milioane de lei pentru a salva zidurile Cetății de Scaun de degradările produse de infiltrațiile de apă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Județean Suceava intenționează să aloce o sumă de aproape 16 milioane de lei pentru a salva zidurile Cetății de Scaun de degradările produse de infiltrațiile de apă. Vicepreședintele CJ Suceava Stelian Simeria a inițiat un proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut și aprobat în prima ședință a deliberativului, care vizează eliminarea infiltrațiilor de apă și sistematizarea incintei superioare a Cetății de Scaun.

Stelian Simeria a amintit că în momentul de față Muzeul Național al Bucovinei are în implementare la Cetatea de Scaun a Sucevei un amplu proiect pentru lucrări de plombare și chituire zidărie, restaurare contraescarpă și a podului de acces, proiect realizat de asocierea SC General Construct SRL - SC Restaco SRL. Simeria a precizat că în timpul lucrărilor au fost identificate infiltrații pe întreaga suprafață a zidului de incintă, cu un stadiu de degradare avansat în anumite locuri. „Aceasta se datorează faptului că suprafața terenului din interiorul Cetății de Scaun este neamenajată, cu zone de contrapantă, de unde apa este dirijată natural către zidurile Cetății. Deoarece sistemul de rigole de pe amplasament nu asigură colectarea și evacuarea eficientă a apelor pluviale, suprafețe extinse de zidărie sunt degradate, prezentând crăpături în corpul zidului, prăbușirea locală a elementelor de zidărie, barbacane înfundate și zone de contrapantă cu acumulare de apă în urma precipitațiilor”, a precizat vicepreședintele CJ Suceava.

El a declarat că după ce s-a constatat faptul că întreaga suprafață a zidului de incintă este afectată, constructorii au comunicat Muzeului Național al Bucovinei că lucrările nu mai pot fi continuate, fiind necesară eliminarea în totalitate a infiltrațiilor, în regim de urgență.

Stelian Simeria a mai spus că în acest sens a fost întocmită documentația „Eliminare cauze infiltrații de apă și sistematizare incintă superioară Cetatea de Scaun a Sucevei”, care prevede executarea unei rețele de 26 de puțuri drenante verticale cu adâncimea variabilă de 12-14 m pentru a capta apele din infiltrații cu dirijarea și evacuarea acestora în regim controlat. Proiectul mai include și sistematizarea terenului prin impermeabilizarea suprafeței adiacente zidului de incintă și a celor interioare, construirea unei rigole de preluare și descărcare controlată a apelor de suprafață, realizarea unor cămine de descărcare a apelor colectate, realizarea unei alei placate cu piatră, precum și sistematizarea pe verticală a terenului. 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Județean Suceava va aloca 16 milioane de lei pentru a salva zidurile Cetății de Scaun de degradările produse de infiltrațiile de apă.
 Vizualizări articol: 308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Consiliul Județean Suceava va aloca 16 milioane de lei pentru a salva zidurile Cetății de Scaun de degradările produse de infiltrațiile de apă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei