Lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă” în 2025 a fost aprobată în ședința de Guvern de joi, 20 februarie.
43 de școli sucevene figurează printre unitățile în care va fi implementat acest program (aceleași din 2024), iar numărul de preșcolari și elevi care vor primi un prânz cald depășește 18.000.
39.843.000 lei este suma alocată județului Suceava pentru 2025 pentru masa școlarilor.
„Masa sănătoasă” își propune să asigure, gratuit, un prânz consistent și sănătos în timpul programului de la școală. De asemenea, vizează motivarea elevilor pentru a participa la cursuri prin acordarea unui prânz consistent și echilibrat nutrițional.
Prânzul va costa maximum 15 lei/porție, în această sumă fiind incluse prețul materiei prime, al serviciilor de preparare și cheltuielile de transport.
· Cei mai mulți beneficiari sunt la Voitinel
Printre unitățile școlare în care elevii vor beneficia de o masă caldă se numără unități din Moldova Suliţa, Gulia, Școala "Ion Barbir" din Capu Câmpului, școlile din Măriței, Humoreni, Poiana Stampei, Voitinel (1.031 de beneficiari), Berchișești, Ciprian Porumbescu, Mironu și Valea Moldovei (cu 925 de beneficiari), Păltinoasa și Țâmpoceni, Școala ”Învățător Vasile Hihor” din Baia, liceele „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni, „Ștefan cel Mare” Cajvana, Râșca, Crucea, Ostra, Școala Gimnazială ”Luca Arbure” (903 beneficiari), Cornu Luncii, Școala Neagra Șarului, Pătrăuți (cu 795 de beneficiari), Șerbăuți, Salcea (cu 1.002 beneficiari), Bilca, Stroiești, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Bănești, „Vasile Cocea” Moldovița (497 de beneficiari), Liceul cu Program Sportiv Suceava (875 de beneficiari).
În „Masa sănătoasă” a elevilor este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. În normele minime obligatorii care trebuie respectate se precizează de asemenea că trebuie evitate asocierea unor alimente, cremele cu ouă și frișcă, maionezele.
În cazul în care masa caldă nu poate fi preparată în incinta unității, elevii vor primi un pachet livrat în sistem de catering.
La nivel județean, pentru că nu dispun de infrastructura necesară, nu au cantină, sală de servire a mesei sau angajați, școlile au apelat la varianta care le este la îndemână, adică sendvișuri, în regim catering, care de regulă sunt însoțite de un fruct sau de ceva dulce.
Ministerul Educației a recomandat ca masa preșcolarilor și elevilor să fie gătită, însă în realitate unitățile din țară care pot asigura prepararea alimentelor și care sunt în acest program pot fi numărate pe degete.