Facultatea de Științe ale Educației (FSE) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a primit, în perioada 10-14 februarie, vizita unei delegații de profesori de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Republica Moldova. Profesorii din Bălți au urmat astfel un stagiu de formare în cadrul Proiectului Învățământul Superior din Moldova, subproiectul „Educarea Profesorilor Inovativi pentru Copiii Moldovei” (EPICoM), implementat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova și finanțat de către Banca Mondială. Evenimentul a fost centrat pe formarea profesorilor, facilitând un schimb valoros de experiență și bune practici între cele două instituții.
În cadrul întâlnirii de o săptămână, oaspeții de la USARB au participat la un program dens și variat, care a inclus prezentări ale FSE legate de particularitățile programelor de licență și masterat derulate în domeniile Psihologie și Științe ale Educației, noile metodologii privind formarea profesorilor din învățământul primar și preșcolar, modalitățile de formare a cadrelor didactice susținute de Departamentul de Specialitate Psihopedagogică în contextul programului de formare psihopedagogică desfășurat în USV. Programul a cuprins modalitățile de efectuare a practicii pedagogice și de obținere a gradelor didactice în România, fiind prezentate și oportunitățile de internaționalizare prin Programul ERASMUS+ și Alianța Universitară NEOLAiA.
Programul întâlnirii a cuprins prezentarea activităților de cercetare ale FSE, evidențiind proiectele de anvergură pe care facultatea le-a desfășurat sau care sunt în curs de desfășurare. Au fost prezentate activitățile Centrului de Resurse pentru Educație Timpurie, proiectele și dotările Laboratorului de Gamificare a Educației și progresul efectuat de revista academică a facultății Education, Development, Practice and Research. Vizitele la Laboratorul Interdisciplinar de Mașini Inteligente și Vizualizare a Informației, specializat în inteligență artificială și interacțiunea om-calculator, și la Observatorul Astronomic USV au oferit o perspectivă amplă asupra filosofiei educaționale și a activității de cercetare desfășurate în cadrul universității sucevene.
Programul a inclus și vizite la Biblioteca USV și la Grădinița cu Program Prelungit „Gulliver”, un reper în formarea viitorilor profesori din învățământul preșcolar.
Vineri, 14 februarie, profesorii de la cele două universități au participat la conferința de diseminare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+: EDUCARDIA. Prin intermediul acestui schimb de bune practici Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava își reafirmă angajamentul de a sprijini inițiativele educaționale transfrontaliere și de a contribui la dezvoltarea unui mediu academic deschis, inovator și orientat spre excelență.