joi, 20 feb 2025 - Anul XXX, nr. 42 (8877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7671 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Lămuriri cu privire la numirea noului stareț de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, după unele speculații apărute în presă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce Arhimandritul Iosif Onică a fost numit stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, joi, 13 februarie a.c., în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în presă au apărut și informații cum că Înaltpreasfințitul Părinte Calinic nu ar fi ținut cont de părerea obștii de călugări. Sursele la care facem referire spun că a fost ales stareț unul dintre călugării propuși de obște, dar nu cel care a primit cele mai multe voturi.

Arhimandritul Iosif Onică a fost numit în urma alegerii arhimandritului Nectarie Clinci, fostul stareț al mănăstirii, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Am solicitat, în acest sens, câteva lămuriri purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Alexandru Flavian Sava, care ne-a spus că în conformitate cu articolul 78 din Statutul BOR, statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române pentru alegerea unui nou stareț la mănăstirile cu o obște numeroasă, „Starețul și egumenul se numesc direct de Chiriarh dintre călugării cei mai vrednici, cu o frumoasă viețuire în mănăstire, cu intensă activitate duhovnicească, cu studii teologice sau, în mănăstirile cu obște mai mare, dintre primii trei candidați desemnați de sobor, în baza calităților enumerate mai înainte […]”.

Astfel, mai explică pr. Alexandru Flavian Sava, „Chiriarhul are dreptul canonic de a desemna unul dintre cei trei propuși de obște, indiferent de ce punctaj sau număr de voturi are cel desemnat. Atât timp cât se situează în primele trei poziții, este eligibil pentru numirea directă”.

Vă reamintim că luni, 10 februarie a.c., în prima etapă prevăzută de procedură, conform reprezentanților arhiepiscopiei, „viețuitorii din obștea mănăstirii și-au exprimat opțiunea pentru unul dintre părinții eligibili – cei cu studii în teologie și cu o viețuire monahală îndelungată și rodnică”.

A urmat a doua parte a procedurii, când Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, l-a numit pe părintele arhimandrit Iosif Onică, actualul econom, în slujirea de stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei. Acesta este unul dintre cei mai „vechi părinți din obște și s-a ostenit mult atât la ridicarea bisericilor de zid, dar și la creșterea duhovnicească a mănăstirii, fiind un părinte râvnitor și iubitor al slujbelor și al bunelor rânduieli monahale”.Instalarea arhimandritului Iosif Onică în această treaptă va avea loc duminică, 23 februarie 2025, la ora 12:00, după Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lămuriri cu privire la numirea noului stareț de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, după unele speculații apărute în presă.
 Vizualizări articol: 1522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Lămuriri cu privire la numirea noului stareț de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, după unele speculații apărute în presă1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei