Una dintre principalele activități desfășurate de Garda Forestieră Suceava, cea de verificare a trasabilității materialelor lemnoase, care necesită volum mare de muncă și mulți oameni - la care instituția este deficitară, a fost ușurată prin utilizarea Inteligenței Artificiale.
Mai exact, în decursul anului 2024 s-a desfășurat o amplă campanie de identificare și sancționare a transportului de materiale lemnoase în cazul cărora se foloseau fotografii neconforme.
„Avizele suspecte a avea fotografii atașate în SUMAL 2.0 au fost identificate utilizându-se inteligența artificială. Au fost efectuate 2.660 verificări, fiind aplicate 1.127 sancțiuni cu o valoare de 2.150.000 de lei. Au fost confiscați peste 500 mc materiale lemnoase. Tot în cadrul verificărilor pe linia trasabilității materialelor lemnoase, a fost identificat un caz de amploare în care un operator economic și-a creat proveniență fictivă pentru cantitatea de 13.409,66 mc materiale lemnoase”, a explicat Mihai Gășpărel, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava.
În baza informațiilor proprii, după verificări complexe privind trasabilitatea materialelor lemnoase, Garda Forestieră Suceava, în colaborare cu lucrătorii specializați pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – BICMA – Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, a efectuat un control de specialitate la un operator economic, verificări în urma cărora s-a constatat că în perioada 13.06.2022-28.05.2024, în vederea acoperirii provenienței ilegale a materialelor lemnoase achiziționate în punctele de lucru, a simulat 279 de achiziții de materiale lemnoase din spațiul intracomunitar – țara de proveniență fiind Ungaria. În acest sens, operatorul economic a operat fictiv în SUMAL 2.0 intrări de materiale lemnoase, fără ca acestea să ajungă și fizic în depozit.
Pentru a crea aparența de legalitate și operarea în SUMAL 2.0 a documentelor intracomunitare justificative, operatorul economic a operat în SUMAL 2.0 fictiv, contrar realității, 279 scrisori de trăsură – CMR-uri având ca „expeditori” doi operatori economici din Ungaria. Cu proveniența astfel creată, operatorul economic a procedat la expedierea din cele două depozite materiale lemnoase ce totalizează 13.409,66 mc.
Pentru materialul lemnos expediat fără proveniență legală, echipa de control a aplicat 5 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 113.000 lei, iar ca măsură complementară, a fost confiscată valoric cantitatea totală de 13.409,66 mc materiale lemnoase, cu o valoare de 4.020.255 lei, echivalentul a 800.000 euro. Totodată, pentru utilizarea aplicațiilor SUMAL 2.0 contrar metodologiei în vigoare, au fost suspendate drepturile de acces la SUMAL 2.0 operatorului economic implicat, pentru 90 de zile.