De Ziua Națională a Lecturii, Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava a organizat activitatea „Carnavalul poveștilor”, din cadrul proiectului cu același nume. Destinată claselor a V-a și a VI-a, acțiunea a reunit elevi cititori din toate clasele, elevi care să împărtășească unii cu alții din lecturile lor, dar nu oricum, ci sub forma unui spectacol, răsplătit, la final, cu diplome și cărți.
Proiectul a inclus două secțiuni: „Cărțile prind viață” și „Scene dintr-o carte”.
În cadrul secțiunii „Cărțile prind viață” au participat 15 elevi de clasa a V-a și 13 elevi de clasa a VI-a, care s-au deghizat în personajul lor preferat dintr-o carte, realizând și o scurtă prezentare a acestuia.
Creativitatea elevilor s-a remarcat nu doar la nivelul costumului, ci și prin modul în care și-au organizat monologul: „unii au ales forma versificată, alții au realizat o scurtă dramatizare sau au punctat cu talent trăsăturile definitorii ale personajului interpretat. Mare ne-a fost bucuria să vedem că orice personaj ar fi interpretat elevii de pe scenă, cei din public reușeau să-l identifice”, după cum au spus profesorii organizatori.
Personaje precum Harap-Alb, Cenușăreasa, Matilda, Harry Potter, Hermione, Ron, Dorothy, domnișoara Honey, domnul Goe, detectivul Sherlock Holmes, dragonul Roxar și mulți alții au prins viață în cadrul acțiunii, elevii demonstrând, o dată în plus, diversitatea gusturilor în materie de lectură.
- Creativitate prin artă
Cea de-a doua secțiune a proiectului, „Scene dintr-o carte”, a reprezentat o oportunitate pentru elevi de a-și exprima creativitatea prin artă.
Aceștia au fost invitați să deseneze, într-o tehnică la alegere, scena care i-a impresionat cel mai mult într-o carte citită. Creațiile lor i-au impresionat și pe profesori, iar misiunea juriului a fost una dificilă.
La finalul activității, elevii au fost premiați cu diplome și cărți donate de cadrele didactice de la catedra de limba română.
Proiectul „Carnavalul poveștilor” a fost inițiat de prof. Iuliana Răileanu și a fost realizat cu sprijinul directorului prof. Dumitru Moraru și al directoarelor adjuncte, prof. Ancuța-Nadia Gulei și prof. înv. primar Anna Ștefură. Juriul competiției a fost alcătuit din prof. Elena Adrobotoaei, prof. Gabriela Apetrea, prof. Mihaela Aneculăesei și prof. Ioana Andreica.