luni, 17 feb 2025 - Anul XXX, nr. 39 (8874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9772 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7764 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Peste 830 de pacienți cu AVC, dintre care 64 transferați din alte județe, au fost salvați anul trecut de medicii de la Spitalul Clinic din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC) acut care au fost salvați anul trecut de către medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a crescut față de anul precedent, darea în folosință a heliportului de pe terasa unității medicale influențând semnificativ atât creșterea adresabilității, cât și reducerea timpului în care personale care suferă un AVC ajung la spital.

De asemenea, unitatea medicală a format o echipă medicală multidisciplinară specializată și dispune de dotarea necesară pentru intervenție promptă în AVC, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, asigurând astfel permanența.

Purtătorul de cuvânt al instituției medicale, dr. Bogdan Bondaru, a declarat că în  anul 2024 au fost internați în spitalul sucevean 835 de pacienți cu AVC ischemic acut, din care 173 au fost tratați prin tromboliză (îndepărtarea cheagului de sânge care a provocat accidentul vascular și restabilirea circulației sanguine către organul afectat), cu 30 mai mulți față de 2023.

În România există 47 de centre medicale care efectuează tromboliza, iar dintre acestea, Spitalul Clinic de Urgență din Suceava s-a situat pe locul 6, după Brașov, Spitalul Universitar de Urgență din București, spitalele din Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Oradea.

Dr. Bondaru a arătat că, la Suceava, rata de tromboliză, adică procentul de cazuri trombolizate din numărul total de pacienți cu AVC ischemic, a fost de 20,7%, cu mai mult de 5 procente peste rata de 15% recomandată de Organizația Europeană pentru AVC (European Stroke Organization), ceea ce a situat SCJU Suceava  pe locul 5.

Un număr de 123 de pacienți au fost tratați endovascular, prin tehnici de  extracție mecanică a cheagurilor de sânge. Pe acest segment, rata de trombectomie a fost de 14,7%, care o depășește pe cea de 5% recomandată de European Stroke Organisation. Din cele  10 centre din România care asigură tratament endovascular, spitalul din Suceava s-a plasat pe locul 4, după Spitalul Universitar din București, spitalele din Oradea și Timișoara.

Din numărul total de pacienți tratați endovascular, 64 de pacienți au fost transferați din alte județe la Suceava pentru a beneficia de acest tratament. Cei mai mulți au fost transferați de la spitalele din Piatra Neamț și Botoșani, urmate de spitale din Bacău, Vaslui, Mureș, Bistrița-Năsăud, Cluj și Iași.

Activitatea medicilor suceveni în îngrijirea și tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral a fost recunoscută și la nivel european. Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, prin secția de Neurologie, a primit statutul GOLD în trimestrele I și IV, în cadrul premiilor European Stroke Organization Angels Awards 2024. „Premiile reprezintă o recunoaștere internațională a calității muncii și  angajamentul de a oferi pacienților cu AVC o îngrijire cât mai bună. Sunt premii onorifice, concepute pentru aprecierea echipelor care s-au distins prin îmbunătățirea calității în practica medical”, a mai spus dr. Bogdan Bondaru. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 830 de pacienți cu AVC, dintre care 64 transferați din alte județe, au fost salvați anul trecut de medicii de la Spitalul Clinic din Suceava.
 Vizualizări articol: 931 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Peste 830 de pacienți cu AVC, dintre care 64 transferați din alte județe, au fost salvați anul trecut de medicii de la Spitalul Clinic din Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei