Una dintre recentele provocări periculoase lansate luna trecută pe rețelele sociale, îndeosebi pe TikTok, a intrat, în sfârșit, în atenția Inspectoratului Școlar.
IȘJ Suceava a transmis, în data de 14 februarie a.c., o adresă către directorii de școli, prin care li se cere acestora să informeze elevii, cadrele didactice și părinții cu privire la riscurile unei „provocări” care presupune înghițirea tabletelor de paracetamol în cantități mari, așa numita „Paracetamol Challenge”, promovată pe rețelele sociale.
În adresa transmisă școlilor, li se recomandă elevilor să evite participarea la provocări periculoase, din dorința de a câștiga atenția colegilor lor, să respingă presiunea negativă a grupului sau presiunea socială și să cunoască efectele și consecințele consumului nerecomandat al medicamentelor, în particular al paracetamolului.
Cadrelor didactice li se recomandă să organizeze „sesiuni de informare” pentru elevi și pentru părinți, monitorizarea elevilor în pauze și la orele de curs, informarea autorităților în cazul în care identifică acțiuni care pot pune în pericol viața elevilor.
Părinților li se recomandă supravegherea activităților copiilor, atât a celor fizice, cât și a celor online, cunoașterea anturajului și a activităților acestora, o comunicare mai bună cu copiii.
Monitorul de Suceava a semnalat încă de la începutul lunii februarie apariția acestei „provocări” distribuită prin intermediul rețelelor sociale, îndeosebi pe TikTok, prin care copiii și adolescenții sunt îndemnați să-și testeze rezistența înghițind cât mai multe doze/comprimate de paracetamol, „evaluarea” fiind făcută atât după cantitatea de paracetamol consumată, cât și după cât de multe zile de spitalizare au avut nevoie.
Medici cunoscuți au preluat pe paginile lor de pe rețelele sociale avertismente în acest sens transmise public de departamente ale educației din Franța și Germania.
Cadrele medicale au atenționat că cei care răspund la o astfel de provocare își pun sănătatea și viața în pericol deoarece o doză mai mare decât cea zilnică recomandată medical este foarte toxică pentru ficat.
„O ingestie de 10-20 comprimate pe 24 ore determină insuficiență hepatică acută, cel mai frecvent ireversibilă, ce necesită transplant hepatic”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență din Suceava, dr. Bogdan Bondaru.
Acesta a mai spus că simptomele supradozajului de paracetamol sunt: greață, vărsături, iritabilitate, dureri abdominale, icter (îngălbenirea pielii și ochilor), până la confuzie și comă.
În cazul în care părinții sau profesorii suspectează că un copil a participat la această provocare, li se recomandă să sune cât mai repede la 112 sau să-l ducă la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.
Tot atunci, Colegiul Farmaciștilor din Suceava a anunțat că a transmis imediat către toate farmaciile din județ o atenționare să elibereze paracetamol doar către adulți.