Prefectura Suceava intenționează să organizeze o dezbatere publică asupra noului Cod silvic, în parteneriat cu asociații din industria lemnului. Miercuri, la sediul instituției, s-a desfășurat o ședință tehnică pe tema activității din domeniul forestier și industria lemnului, în contextul intrării în vigoare a noului Cod silvic. Prefectul Alexandru Moldovan a transmis, printr-un comunicat de presă, că partener este Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, iar dezbaterea vizează diseminarea de informații pentru „asigurarea unui cadru legal corect de desfășurare a activităților din sectorul forestier și industria lemnului, în contextul cadrului legislativ creat prin intrarea în vigoare a sistemului de contravenții și infracțiuni prevăzute de noul Cod silvic.
Prolemn consideră dezbaterea oportună deoarece industria lemnului reprezintă o ramură economică cu pondere importantă în județul Suceava, cu peste 600 agenți economici activi, 3.867 de angajați și o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei la nivelul anului 2023, statistici bazate pe bilanțuri financiare publice disponibile.
„Pentru industria lemnului, tăierile ilegale reprezintă un fenomen care trebuie ferm combătut, care, pe lângă prejudiciile de mediu, creează un mediu economic afectat de concurență neloială, neprietenos pentru industria lemnului prin riscurile de contaminare a resursei legale, achiziționate cu documente de proveniență, pe fluxurile de aprovizionare. De asemenea, asigurarea unei resurse de lemn cu proveniență legală, cu trasabilitate certă la prima punere pe piață, este o condiție de dezvoltare, o condiție impusă și de intrarea în vigoare a Regulamentului European EUDR”, se arată în comunicat.
Asociațiile Prolemn și Asociația Forestierilor din România (ASFOR) afirmă că în noul context legislativ operatorii economici din sectorul forestier și industria lemnului au „solicitări justificate” de clarificări privind modul de interpretare și aplicare a cadrului legislativ referitor la sistemul de infracțiuni și contravenții privind depozitarea și circulația masei lemnoase, respectiv:
• Modul de stabilire a stocurilor scriptice și faptice în cadrul acțiunilor de control, în condițiile fluxurilor continue de producție specifice industriei lemnului;
• Modul de realizare a cubajului expeditiv prevăzut de Codul Silvic, la inventarierea masei lemnoase în depozite. Metode, precizie, toleranțe;
• Modul de aplicare a măsurilor complementare de confiscare a mijloacelor de transport folosite la infracțiuni prevăzute de Codul Silvic, în contextul condițiilor stabilite pentru confiscarea specială de Codul de Procedură Penală;
• Modul de aplicare a măsurilor de confiscare a masei lemnoase declarate fără proveniență legală în baza unor prezumții legale, în contextul prevederilor Codului de Procedură Civilă privind necesitatea dovedirii faptului cunoscut, vecin și conex pe care se întemeiază prezumția.
„Analiza extinsă va încerca, pornind de la exemple și situații concrete preluate de la operatorii economici, a modului de interpretare și aplicare a legislației, la identificarea unui cadru unitar și a unui sistem de combatere a tăierilor ilegale eficient, proporțional și disuasiv”, se arată în comunicatul remis de Prefectură.
În urma dezbaterii se dorește dezvoltarea unor practici unitare de control și „asigurarea unui cadru prietenos de funcționare și dezvoltare al industriei lemnului, bazată pe o resursă de masa lemnoasă cu trasabilitate legală certă la prima punere pe piață”.
Dezbaterea publică ce va fi organizată la Suceava va reuni într-o formulă deschisă reprezentanți ai asociaților de profil, ai mediului universitar, ai instituțiilor cu atribuiții de control şi ai mediului de afaceri.