Doi bărbați au primit ordine de restricție după ce și-au terorizat persoane apropiate. S-a întâmplat în prima săptămână din februarie, iar polițiștii au oferit și detalii despre cele două cazuri.
Prima situație își are rădăcinile chiar pe 1 februarie, când polițiștii au fost sesizați, prin intermediul serviciului 112, de o femeie de 53 de ani, din Horodnic de Jos, despre faptul că fostul concubin, în vârstă de 24 de ani, din Rădăuți, care avea ordin de protecție, se află la domiciliul ei.
Mai exact, pe numele bărbatului fusese emis de către Judecătoria Rădăuți un ordin de protecție pentru o perioadă de 12 luni, care expira pe 11 septembrie 2025.
Tânărul a fost scos din casă, iar câteva zile mai târziu, pe 5 februarie, a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți a emis pe numele său măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetat pentru comiterea infracțiunilor de „amenințare”, „violare de domiciliu” și două infracțiuni de „încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție”, fostul concubin are interdicția de a se apropia de locuința femeii, dar și de a lua legătura cu aceasta. În plus, el a fost obligat să poarte un dispozitiv electronic prin care polițiștii îl pot monitoriza în permanență.
În aceeași zi de 5 februarie, un bărbat din Cajvana a sunat la Poliție pentru a sesiza că un frate, în vârstă de 53 de ani, față de care era emis ordin de protecție, și-a amenințat mama în vârstă de 79 de ani.
Trebuie precizat că pe numele fiului turbulent era emis ordin de protecție de către instanță pentru o perioadă de 12 luni, ordin prin care bărbatul a fost obligat să păstreze o distanță de minim 50 metri față de mama sa și locuința acesteia.
Aflat în evidentă stare de ebrietate, bărbatul a fost săltat de polițiștii veniți la fața locului și transportat la Spitalul Municipal Rădăuți, iar ulterior a fost internat la secția de psihiatrie.
După externare, fiul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore și acum este cercetat penal pentru comiterea infracțiunilor de „amenințarea” și „încălcarea ordinului de protecție”.
· Ce presupune purtarea unei brățări electronice de monitorizare
Reprezentanții Poliției au amintit că începând cu data de 1 octombrie 2024, județul Suceava a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
De asemenea, începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.
Monitorizarea se realizează automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, este cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.
Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție, ordinului european de protecție, controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu și supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.
Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.
Alerta generată se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgenţă operat de către poliţie, constituit în cadrul SNUAU, împreună cu datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată sau de persoana protejată care deține dispozitivul.
Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizată după principiul „cel mai apropiat organ intervine”.
În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
În scopul verificării respectării măsurii arestului la domiciliu, organele de ordine publică şi organul de supraveghere au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.
Menționăm faptul că distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
De asemenea, organul judiciar care a dispus măsura controlului judiciar poate impune inculpatului ca să respecte una sau mai multe obligaţii, printre care și aceea de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere.