Aproximativ 170 de elevi din clasele primare, provenind din 15 unități școlare din municipiul Suceava, au participat sâmbătă, 8 februarie 2025, la Concursul municipal „Șah în școală”, desfășurat la Școala Gimnazială ,,Miron Costin” Suceava.
În selectarea și pregătirea elevilor pasionați de șah la nivelul municipiului Suceava, s-au implicat 20 de cadre didactice, sub coordonarea directorilor reprezentativi ai unităților școlare implicate.
Organizatorii concursului au fost prof. Maria Hrehorciuc, coordonator la nivelul județului Suceava, Iulian Mazilu, arbitrul de șah al competiției, Dorin Trifan, coordonator regional ,,Șah în școală”, Ionuț Andrieș, administrator tehnic și, nu în ultimul rând, coordonatorul național ,,Șah în școală”, președintele Vlad Ungureanu.
- „Fiecare elev și-a testat limitele, a trăit emoția competiției, a învățat tactici noi”
Proiectul „Șah în școală” este inițiat de către specialiști ai șahului școlar, fiind finanțat de UniCredit Foundation – UniCredit Bank, Egger România, Aqua Carpatica, Rompetrol, Leier, Toyota Iași Est și susținut la nivelul județului de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, prin inspectorii școlari pentru învățământul primar prof. Adriana Coțovanu și prof. Dorina Dulceac.
La nivelul Școlii Gimnaziale ,,Miron Costin”, acest proiect este susținut de către echipa managerială formată din director, prof. Dumitru Moraru, directori adjuncți, prof. Ancuța Nadia Gulei și prof. Anna Ștefură. Responsabile cu derularea proiectului sunt prof. învățământ primar Simona Liliana Rusu și prof. învățământ primar Augustina Daniela Șorodoc.
Directorul adjunct Anna Ștefură a menționat că elevii participanți la competiția de sâmbătă au descoperit magia șahului alături de o comunitate pasionată și implicată. „Prin participarea la acest concurs municipal, fiecare elev și-a testat limitele, a trăit emoția competiției, a învățat tactici noi, a socializat cu alți copii și cel mai important, a stat departe de tehnologie, alegând să petreacă un timp de calitate. Indiferent de nivelul lor de experiență, aceste competiții sunt locul perfect pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a-și face prieteni noi. Prin derularea acestei activități s-a observat că nu au existat bariere de vârstă, rasă, naționalitate sau dizabilități”, a completat prof. Anna Ștefură.
Și inspectorul pentru învățământul primar Adriana Coțovanu este de părere că educarea copiilor prin șah va avea rezultate pe termen lung în dezvoltarea inteligenței, în îmbunătățirea încrederii în propriile forțe, în creșterea ratei de absolvire a examenelor, în dezvoltarea spiritului civic și dezvoltarea emoțională a copiilor.
- Alternativă educativă, conexiune cu mediul școlar, prin șah
Obiectivele propuse prin proiectul ,,Șah în școală”, enumerate de organizatori, sunt promovarea şahului ca element important pentru o educaţie de calitate, susţinerea activităţii şahiste la nivelul copiilor şi juniorilor mici, precum şi a persoanelor cu dizabilităţi, demararea proceselor de selecţie, pregătire şi realizare de competiţii a copiilor, juniorilor cu aptitudini remarcabile, încurajarea practicării şahului, în mod continuu, cu scopul de a câştiga încredere, de a promova un stil de viaţă sănătos şi o dezvoltare armonioasă durabilă a individului; introducerea unui opțional la nivelul școlii pe această temă.
Inspectorul pentru învățământul primar Dorina Dulceac spune că a fost onorată să participe la o astfel de competiție, „prilej de învățare și conectare la jocul de șah, la crearea de noi amintiri și la reflecții asupra importanței sportului minții. Am fost alături de o echipă implicată și dornică să aducă șahul în școală. Am văzut școlari și părinți entuziasmați, cadre didactice determinate și organizatori atenți la bunul mers al întâlnirii”.
Și profesoarele pentru învățământul primar Augustina Daniela Șorodoc și Simona Liliana Rusu, coordonatoarele proiectului, au declarat, la final, că a fost o bucurie pentru ele să poată oferi atât copiilor, cât și părinților oportunitatea de a se deconecta de la activitățile cotidiene, oferindu-le o alternativă educativă și asigurând totodată conexiunea cu mediul școlar, prin șah.
- Copii antrenați la CS Șah Suceava, premiați la competiția „Șah în școală”
Mai mulți copii antrenați la CS Șah Suceava au demonstrat o superioritate remarcabilă în cadrul competiției „Șah în școală”, desfășurată sâmbătă, 8 februarie 2025, la Școala Gimnazială „Miron Costin” din municipiul Suceava.
La clasele 0-1 au participat 42 de copii: Locul 1 - Duduman David - 6 puncte; Locul 2 - Purusniuc Marcu - 5 puncte; Locul 7 - Ciornei Thedor - 4 puncte; Locul 1 fete - Mitrofan Teodora - 4 puncte; la clasa a II-a (39 de copii), în primii 8 clasați, 7 se pregătesc la CS Șah Suceava: Locul 1 - Purusniuc Ștefan - 6 puncte; Locul 2 - Miron Alexie - 5 puncte; Locul 3 - Duduman Carol Ioan - 5 puncte; Locul 4 - băieți - Sasu Eduard Petru - 4 puncte; Locul 5 - băieți - Ursu Paul Cristian - 4 puncte; Locul 1 - fete - Meiroaei Anastasia Eva - 5 puncte;Locul 2 - fete - Pintilie Maia - 5 puncte; la clasa a III-a (42 de copii): Locul 1 - Meiroaei Eric Alexandru - 6 puncte; la clasa a IV-a (40 de copii): Locul 1 - Doroftei Robert Matei - 6 puncte.
„Felicitări organizatorilor pentru această competiție deosebită, care le-a oferit elevilor din clasele primare o oportunitate valoroasă de a-și demonstra cunoștințele și abilitățile în <sportul minții>. Un eveniment binevenit, ce încurajează pasiunea pentru șah și dezvoltarea gândirii strategice încă de la o vârstă fragedă”, a transmis, la final, vicepreședintele Clubului Sportiv Șah Suceava, Ailincăi Doru-Cosmin.