joi, 23 ian 2025 - Anul XXX, nr. 18 (8853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Câteva sfaturi pentru a dobândi un bun echilibru emoțional

Orice persoană simte pe parcursul vieții nevoia de a se echilibra emoțional și de a păstra acest echilibru cât mai mult timp. Pe măsură ce începi să te pricepi din ce în ce mai bine la identificarea sentimentelor, vei vedea că poți lua decizii mai conștiente despre cum să te folosești de ele. Chiar și etichetarea lor în sine poate reduce din intensitatea acestora, deoarece îți pui în funcțiune noul creier puternic, cortexul, și nu gestionezi totul doar cu cel vechi.

De asemenea, este important să-ți dai seama de emoțiile celor din jurul tău. Știi când partenerul tău este nervos și speriat, nu doar nervos? Faptul că un coleg de serviciu își schimbă brusc tonul vocii se datorează oare rușinii pe care o simte? Folosirea unor etichete mai exacte, în loc să spui doar „Este într-o stare proastă”, va face ca informațiile pe care le obții în orice situație să îți fie mult mai utile pe termen lung.

Dacă ți se pare un lucru înțelept și sigur, îi poți mărturisi persoanei de lângă tine cum crezi că se simte și o poți ruga să te ajute să o înțelegi mai bine. Chiar și dacă nu o spui cu voce tare, percepția ta mai clară îți va îmbunătăți reacția și capacitatea de comunicare.

Până în momentul în care ajungem să ne simțim în largul nostru îndeajuns de mult încât să identificăm mai ușor și să înțelegem emoțiile pe care le experimentăm, probabil că vom încerca să le evităm pe unele dintre ele, ținându-ne la distanță de situațiile care știm că ni le declanșează.

Ai în continuare puterea să-ți atingi obiectivele chiar și atunci când te simți anxios? Dacă da, vei fi mai puțin predispus să eviți lucrurile noi, mai dornic să încerci ceva și a doua oară, în ciuda faptului că nu a funcționat bine din prima, și mai puțin înclinat să abandonezi proiecte înainte ca ele să se concretizeze. Persistența este o trăsătură a persoanelor de succes care nu se dau bătute atunci când au parte de câteva eșecuri.

În unele situații, evitarea sentimentelor neplăcute te poate face să renunți la propriile drepturi. Este important să înveți să comunici clar, chiar și atunci când ți se pare stânjenitor, ca de exemplu să refuzi să cumperi ceva de la un vânzător insistent sau să-i spui unui prieten că îi apreciezi sprijinul, dar că ți-ai dori să faci lucrurile în stilul tău.

Pe măsură ce înveți să-ți înțelegi emoțiile și să accepți felul în care te simți, vei putea să porți discuții la un nivel mai intim, făcând apel la limbajul emoțional pentru a comunica mai profund sau mai exact. Acest aspect este esențial pentru formarea și păstrarea prieteniilor și a relațiilor apropiate.

Când îți ascunzi și îți reprimi emoțiile puternice, nu faci altceva decât să simți o stare de singurătate, chiar și atunci când ești înconjurat de alte persoane. Doar atunci când accepți și tolerezi sentimentele negative poți experimenta întreaga gamă de emoții, cu toate culorile și energia pe care ți le aduc.

Fă-ți o listă cu mai multe lucruri care pot să te ajute să te simți mai bine atunci când ceva nu merge conform așteptărilor. Acest lucru se deosebește de negarea sau de suprimarea emoțiilor prin faptul că începe prin identificarea și conștientizarea lor, apoi trece la alegerea modului prin care să diminuezi orice suferință. Gândește-te la câteva propoziții drăguțe și încurajatoare prin care să-ți amintești că ești o persoană bună, care face tot ceea ce poate, și că perioadele proaste vor trece. Poți să-ți distragi atenția de la ceea ce simți făcând 5-7 seturi de respirații profunde (6 secunde inspirație – 1 secundă apnee – 6 secunde expirație – 1 secundă apnee). Această tehnică de respirație poate fi salvatoare atunci când ești agitat și simți că pierzi echilibrul interior.

După ce reușești să obții o stare de calm și echilibru, abia atunci te poți gândi să calmezi pe altcineva care este nervos sau agitat. Multe persoane consideră că acest lucru este mai ușor de pus în practică decât să se liniștească pe sine, iar alți oameni cred că suferințele celor apropiați le declanșează propriile stări negative, făcându-i să vrea să stea la distanță. A ajuta pe cineva în suferință este un lucru minunat și înnobilează pe cel ce îl oferă atât timp cât ajutorul oferit nu te dezechilibrează și nu te face să preiei emoțional din problemele celuilalt.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva sfaturi pentru a dobândi un bun echilibru emoțional.
 Vizualizări articol: 2474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Câteva sfaturi pentru a dobândi un bun echilibru emoțional5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei