Pentru a stabili cauza uriașului incendiu de luni seară, de la ferma din satul Vornicenii Mici, comuna Moara, la fața locului au fost prezenți în cursul zilei de marți, 14 ianuarie, polițiști criminaliști și reprezentanți ai ISU Suceava. Aceștia au stabilit că totul a plecat de la un scurtcircuit care a provocat o explozie.
”Incendiul a izbucnit în urma unei explozii (pe fondul acumulării de biogaz produs de deșeurile animale), generată de un scurtcircuit la un conductor electric defect. Explozia a dus la propagarea cu rapiditate a incendiului și la o ardere generalizată pe întreaga suprafață a fermei, fiind aprinse materialele combustibile din interior (material plastic, furaje etc.)”, au arătat reprezentanţii ISU Suceava.
Ferma de la Vorniceni, amplasată lângă groapa de gunoi de la Moara, aparține familiei Șcheuleac și fusese construită în 2019, cu fonduri europene.
Deocamdată, nu se știe dacă firma Biosuin SRL avea asigurare pentru clădire și pentru animale. Cert este că hala a costat peste 2 milioane de euro, în timp ce porcii valorau, de asemenea, foarte mult.
Incendiul de luni seară a distrus întreaga clădire pe o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, iar toate animalele care erau în interior au murit.
Pentru stingerea uriașului incendiu au acționat 7 autospeciale ale pompierilor militari de la Gărzile de intervenție Suceava și Fălticeni, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Mitocu Dragomirnei, Șcheia și Cornu Luncii.
Cei peste 5.000 de porci vor fi îngropați la 6 metri adâncime
Cei peste 5.000 de porci care au murit luni seară în urma devastatorului incendiu care a avut loc la ferma din Vornicenii Mici vor fi îngropați.
Decizia a fost luată în unanimitate de reprezentanții Comitetului Local pentru Situații de Urgență care s-a întrunit marți, la Prefectura Suceava, și din care au făcut parte reprezentanți de la ISU, Garda de Mediu, Agenția de Protecția Mediului, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică și Sistemul de Gospodărire a Apelor.
Problema va fi gestionată de Primăria Moara, care trebuie să găsească utilajele necesare pentru a săpa groapa în care vor fi așezate leșurile celor peste 5.000 de animale. Este vorba de la purcei abia fătați până la porci de 30-40 de kilograme, precum și scroafe extrem de valoroase.
Potrivit deciziei, porcii vor fi îngropați la o adâncime de 6 metri, iar pe jos se va amplasa o folie de plastic.
Subprefectul Florin Sinescu, care a participat la ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a declarat că este o situație de forță majoră și cu care județul Suceava nu s-a mai confruntat vreodată.
”S-a decis ca mai întâi o firmă de construcții să îndepărteze elementele metalice rămase în picioare, dar și pe cele căzute la podea pentru a nu periclita integritatea oamenilor care vor interveni pentru a ridica porcii morți. În paralel, pe un teren al Primăriei Moara se va săpa un canal cu o adâncime de 6 metri și o lățime de 3 metri, iar animalele vor fi duse acolo cu utilaje tip wolla. Este o acțiune pe care trebuie să o finalizăm într-un timp cât mai scurt, pentru a evita apariția unui focar de boală. De asemenea, societatea care deține ferma va asigura paza în permanență pentru a nu permite accesul persoanelor neautorizate, iar în paralel acolo se vor deplasa constant patrule de jandarmerie și poliție pentru a descuraja prezența hoților de fier vechi”, a arătat subprefectul Florin Sinescu.