Iertarea este un instrument puternic de vindecare a sufletului, fiind încurajată de religii și societate. Multe persoane își doresc să îi ierte pe alții sau să se ierte pe ele însele deoarece fără a ierta din inimă, sufletul se încarcă cu emoții și gânduri negative asemeni unui balon în care se pompează aer, fără să aibă o supapă de reglare. Până la urmă acest balon va exploda. Cum „explodează” oamenii ce nu pot ierta din inimă? Ieșiri verbale necontrolate, acte de agresivitate fizică, autoînvinovățire, mânie, ură, izolare socială, dezechilibre psihice și afecțiuni somatice.
Exercițiul prezentat mai jos te ajută să descoperi iertarea. Pasul final constă în a-i oferi dragoste necondiționată aceluia care are nevoie de ea. Dacă ți se pare prea mult pentru stadiul în care te afli, încearcă doar să uiți de supărare și de durere și să o lași pe cealaltă persoană să-și asume responsabilitatea pentru greșelile făcute. În timpul procesului de autoiertare, dă-ți silința pe cât posibil să fii drăguț cu propria persoană, amintindu-ți poate de sentimentul pe care l-ai avut când cineva s-a purtat frumos cu tine sau de ce simți când ai grijă de cineva sau de ceva.
Rezervă-ți câteva momente când știi că nu vei fi întrerupt de nimeni. Vorbește cu voce tare la fiecare pas, astfel încât să-ți creezi propriul profil, dând detalii care sunt relevante pentru tine.
Pasul 1: „Încetez să mă mai las afectat de ceea ce a făcut / face X [numele persoanei].”
Pasul 2: Imaginează-ți că discuți cu persoana respectivă – folosește un scaun gol, o pernă sau o bucată colorată de material care să reprezinte acea persoană: „Acțiunile tale m-au făcut să mă simt _____. Mi-aș fi dorit să fi spus sau să fi făcut ______.”
Pasul 3: „Dar nu ai făcut asta. Nu vreau să mă mai supăr pentru acțiunile tale. M-am săturat de toată această stare neplăcută pe care o am. Vreau să-i pun capăt acum. Intenționez să las rana să mi se vindece și să uit complet de ea. Aleg să mă eliberez complet.”
Pasul 4: „Mi-aș fi dorit ca tu să _________, dar nu ai făcut-o și renunț la așteptarea pe care am avut-o.” (Repetă această frază pentru toate așteptările tale.) „Renunț la toate cererile, așteptările și condițiile ca tu să faci (sau să spui sau să fii) ceea ce mi-aș fi dorit în trecut și acum. Renunț la cerința ca tu să fii într-un anumit fel. Ești pe deplin responsabil de acțiunile tale, îți înapoiez acum această responsabilitate (gesticulezi în direcția «persoanei») și te las liber spre binele tău.”
Pasul 5: Închide ochii și imaginează-ți că inima ta se umple de iubire și iertare. Închipuie-ți dragostea și afecțiunea pe care ți-o oferi. Simte această compasiune și dragoste. Lasă-le să-ți cuprindă toate simțurile și să te elibereze de cereri, pretenții, condiții și așteptări. Simte cu adevărat toată iubirea din inima ta, acea parte din tine care te-a protejat, te-a iubit și te-a îngrijit în fiecare zi a existenței tale.
Pasul 6: Cu ochii încă închiși, continuă să simți dragostea din inima ta și spune-i persoanei pe care o ierți: „Îți trimit toată această dragoste din inima mea, așa cum ești și cum ai fost, și te las liber.” Simte cu adevărat cum dragostea este transmisă persoanei respective și bucură-te pe îndelete de întreaga experiență.
Pasul 7: Acum fii atent la cum se simte propriul corp.
Mai ai pretenția ca cealaltă persoană să se schimbe în vreun fel? Dacă tot nu te simți eliberat, repetă procesul pentru fiecare aspect cu care nu te-ai împăcat legat de persoana respectivă. Analizează-ți întotdeauna dorința de a fi liber. Dacă te simți blocat, pune-ți următoarea întrebare: „Oare există un alt lucru care împiedică acest proces?” De obicei vei găsi răspunsul rapid și vei putea reflecta asupra lui. După ce ai făcut tot ce ți-a stat în putință, fii profund recunoscător pentru dragostea din inima ta și pe care o poți transmite mai departe către cel iertat. Alinarea va veni în timp.
Poți face acest exercițiu cât de des vrei pentru răni mici și până la traume emoționale adânci. Funcționează de fiecare dată când simțim că dragostea este blocată. Cu cât îl practici mai des, cu atât mai repede îți intră în sânge, devenind un obicei, exact ca spălatul vaselor sau cel pe dinți.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com