Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 13 ian 2025 - Anul XXX, nr. 9 (8844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8266 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Apreciere

Cercetător sucevean, cu activitate bogată în domeniul seismologiei, evidențiat în publicația Ministerului Cercetării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai recent număr al revistei InHouse, a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, cuprinde în paginile sale povestea lui Alexandru Țigănescu, un tânăr originar din Rădăuți, actualmente cercetător în cadrul Laboratorului de Seismologie Inginerească al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Într-un amplu material, întins pe 6 pagini, reporterii pun în lumină activitatea și preocuparea tânărului pentru tot ce ține de cutremure, comportamentul construcțiilor la cutremure, monitorizarea acestora, implicarea în proiecte destinate reducerii riscului seismic.

Pasiunea pentru cercetarea din acest domeniu a venit odată cu participarea în cadrul unor concursuri internaționale de inginerie seismică (Statele Unite, Ungaria etc.), în timpul facultății.

„De la ambiția și nopțile nedormite din timpul facultății, participarea la concursurile de rezistența materialelor, până la masteratul în inginerie seismică și seismologie din Franța și Italia sau vizita de lucru din Japonia, toate au contribuit decisiv la realizările mele de până în prezent și la pasiunea pentru cercetare.

În urmă cu mai bine de 7 ani m-am alăturat echipei Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, iar în 2018 m-am înscris, ca student doctorand, la Universitatea Tehnică de Construcții București – UTCB.

Am avut oportunitatea să fiu membru în numeroase proiecte naționale și europene, să dezvolt colaborări cu cercetători extraordinari și cu profesioniști desăvârșiți, iar pe viitor îmi doresc să continui cu aceeași curiozitate, entuziasm și pasiune!”, a subliniat Alexandru odată cu publicarea articolului din revista Ministerului Cercetării.

 

  • Parcurs notabil, premii, reușite

 

Interesant este faptul că reportajul reliefează o parte importantă din parcursul tânărului, până la munca de cercetător cu normă întreagă: interesul și pasiunea pentru știință și disciplinele STEM încă din anii de liceu (este absolvent al Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți) cu rezultate la olimpiade și concursuri la matematică, fizică și informatică, apoi momentele de referință din timpul facultății cu Premiul I la concursul internațional “World Championship in Spaghetti Bridge Building“ din Budapesta (construind, alături de echipă, macheta unui pod din paste făinoase care a rezistat la o încărcare de 436,4 kg), Premiul I la Olimpiada internațională de inginerie seismică (Boston, SUA), stagiu de pregătire în Japonia (Tokyo/Kobe, în 2019) etc.

La Laboratorul de Seismologie Inginerească al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, activitatea de cercetare a lui Alexandru se concentrează „pe monitorizarea seismică a structurilor civile și industriale, în special pe analiza datelor de tip <strong motion> utilizând algoritmi avansați de procesare a semnalelor în domeniul timp - frecvență, pentru a înțelege mai bine răspunsul mediului construit la mișcări seismice și la vibrații ambientale”, se arată în articol.

Potrivit materialului, alte domenii de activitate conexe sunt reprezentate de studii de hazard seismic probabilist, risc seismic și îmbunătățirea estimării efectelor pentru evenimente seismice puternice.

Pe lângă activitatea de cercetare, tânărul rădăuțean contribuie la „activitatea de monitorizare seismică a teritoriului României și înștiințarea autorităților publice române cu privire la parametrii cutremurelor, conform legislației naționale, dar și la serviciul global de urmărire și raportare a impactului cutremurelor importante către Protecția Civilă Europeană, în cadrul proiectului Aristotle-ENHSP”, se arată în revista InHouse.

A participat activ în proiecte naționale și internaționale (o parte bună dintre ele fiind expuse în reportaj), contribuind cu expertiza sa în domeniul seismologiei inginerești și monitorizării structurilor civile.

 

  • Entuziasm și dedicare pentru știință

 

Pe lângă activitatea de cercetare, „Alexandru își dedică timpul și formării tinerelor generații, în calitate de asistent universitar asociat în cadrul Departamentului de Construcții de Beton Armat al Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole, UTCB, unde susține seminarii la disciplina Siguranța Construcțiilor”.

„Entuziasmul și dedicarea sa pentru știință nu se opresc aici, ci le împărtășește publicului larg și generațiilor de tineri prin participarea la evenimentele educaționale, precum Noaptea Cercetătorilor Europeni, Tururile ghidate <Bucureștii și cutremurele>, Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele și Școala Altfel.

De asemenea, a susținut numeroase interviuri în mass-media cu privire la efectele cutremurelor asupra mediului construit, importanța monitorizării seismice și a cercetării în domeniu, în special pentru o țară cu un nivel de risc seismic ridicat, așa cum este România”, conchid cei de la InHouse.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetător sucevean, cu activitate bogată în domeniul seismologiei, evidențiat în publicația Ministerului Cercetării.
 Vizualizări articol: 917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cercetător sucevean, cu activitate bogată în domeniul seismologiei, evidențiat în publicația Ministerului Cercetării5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei